Знайдено замовника вбивств Гетьмана і Щербаня

Понеділок, 13 серпня 2001, 18:14
Суперсенсаційну інтригуючу заяву зробив у понеділок Генеральний прокурор Потебенько. З його слів, замовником вбивства Євгена Щербаня і Вадима Гетьмана є народний депутат Верховної Ради нинішнього скликання. Прізвище має залишитися таємницею до початку осені.

Зі слів Потебенька, подання Генпрокуратури до парламенту щодо згоди на притягнення до кримінальної відповідальності цього депутата генпрокурор збирається внести 1 вересня, на початку роботи наступної сесії Верховної Ради. Про це Потебенько заявив в понеділок на прес-конференції у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Генпрокурор не став називати ані деталей даної справи, ані прізвища. "Він [депутат] є замовником по двох справах – Щербаня і Гетьмана, і в поданні, яке піде до Верховної Ради, будуть розкриті деталі цього злочину", - сказав генпрокурор. За даними прокуратури, виконавців вбивств вже немає в живих.

Якщо відштовхуватися від сказаного Потебеньком, з кола підозрюваних у замовленні вбивств Щербаня і Гетьмана сьогодні можна вилучити трьох народних депутатів, які вже позбавлені депутатського імунітету – Лазаренка, Жердицького і Агафонова.

А вже після народження сенсації Потебенько заявив, що відкликає рапорт про свою відставку, який він раніше подавав Кучмі, доти, доки не будуть розслідувані всі резонансні справи в країні. Після таких слів навіть оптимісти і приблизно не можуть назвати термін, протягом якого на чолі прокуратури залишатиметься старе обличчя.

Депутат Євген Щербань 3 березня 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви був розстріляний групою осіб, які з автомобіля відкрили по ньому стрільбу з вогнепальної зброї. Внаслідок отриманих поранень депутат, його дружина і механік померли. Бортінженер літака помер в лікарні від вогнепального поранення в шию.

У травні 2000 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти екс-прем'єра Павла Лазаренка за обвинуваченням в організації умисного вбивства з корисливим мотивом народного депутата Євгена Щербаня і організації підготовки умисного вбивства на замовлення, яке мала було здійснити організована злочинна група щодо ще двох державних службовців високого рангу.

22 квітня 1998 року був убитий голова біржового комітету УМВБ, екс-голова Нацбанку, народний депутат Вадим Гетьман в ліфті свого будинку у Києві.

У кінці лютого 2001 року правоохоронні органи України оголосили про затримання трьох осіб, причетних до вбивства Гетьмана. Один з них був затриманий в Росії, двоє інших - в Україні. За даними міліції, затримані причетні і до інших злочинів.

Київська міськпрокуратура, в ході розслідування здійснення злочинним угрупуванням, пов'язаним з діяльністю ТОВ "Топ-Сервіс", 17-ти злочинів, в тому числі вбивств на замовлення, вилучила комп'ютерний файл, який дає підстави передбачати, що угрупування мало відношення до вбивства Гетьмана. Безпосередньо керівнику ТОВ "Топ-Сервіс" Ігорю Шагіну інкримінується участь в 12-ти злочинах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News