Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З нового року українці зможуть обміняти свої німецькі марки на євро

Вівторок, 14 серпня 2001, 11:54
В Україні знаходиться в обігу приблизно 50 мільйонів марок. Ніхто не може точно оцінити, скільки іншої валюти країн ЄС, що з 1 січня переходять на нову валюту євро, обертається в Україні. Але найбільш розповсюджена валюта в українців – це саме німецькі марки.

Радник посольства Німеччини з економічних питань Клаус Ціллікенс ставиться до проблеми обміну з розумінням: "Для пересічних українців немає жодних підстав турбуватися. Це - нова валюта, і в Німеччині люди так само дещо нервують з цього приводу. Я хочу запевнити: євро - така сама тверда валюта, як і німецька марка. Можливо, навіть твердіша."

Радник посольства ФРН Клаус Ціллікенс закликав не лякатися євро і не поспішати обмінювати марки на долари. Німецький федеральний банк передбачає можливість обміну на далеке майбутнє. Німці радять приватним банкам, які здійснюватимуть обмін, про всяк випадок замовляти за кордоном побільше євробанкнот, повідомляє "Німецька хвиля".

У Нацбанку також пояснили, що право на обмін, найпевніше, отримають лише банки та їх обмінні пункти. Самостійні кіоски такого права не матимуть.

"Відпрацьовується те, як з найменшими втратами грошей і часу провести обмін валют на євро. Поки що мало хто з українців бачив євро на власні очі. І це – один з приводів потурбуватися. А раптом вам втелющать фальшиву купюру. Тоді шукай винного".

Наприкінці осені - на початку зими німецьке посольство в Україні обіцяє запустити потужну рекламну кампанію на вуличних плакатах, або у відеороликах, щоб розтлумачити курси і зовнішній вигляд валюти.

Починаючи з 1 січня наступного року, законною валютою майже в усіх європейських країнах буде євро. Країни Євросоюзу, що переходять на нову грошову одиницю, отримають готівковий євро наприкінці цього року. В другій половині грудня жителі країн-учасниць єврозони зможуть придбати набори з монетами нового гатунку, що допоможе людям звикнути до євро ще перед початком 2002 року. Банкноти євро стануть доступними широкій публіці тільки з першого січня 2002 року.

Так званий "період обігу двох валют" триватиме в більшості країн-учасниць від 4 тижнів до 2 місяців, але обмінювати гроші старого зразка можна буде ще довго. Банкноти прийматимуть ще щонайменше впродовж 10 років, монети – кількох років.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування