Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко дав хабаря Кучмі

Вівторок, 14 серпня 2001, 13:40
Людина-компромат Григорій Омельченко в n-ний раз обіцяє гучні викриття. Зі слів депутата, він має докази, які є основою для звинувачення президента Кучми в отриманні від екс-прем'єра Павла Лазаренка хабаря в сумі $3,7 мільйона.

Лазаренко і його помічник Петро Кириченко "мали банк в Антігуа, а також були фундаторами однієї з комерційних структур, яка є співзасновником сімейної компанії "Київстар", повідомив Омельченко на прес-конференції у Києві. "Керівник цієї фірми - рідний брат дружини президента [Людмили Кучми] - Юрій Туманов, в ній же працює дочка президента Олена [Франчук]", - заявив депутат. (Зараз "Київстар" разом з UMC ділить лідируючу позицію на ринку мобільного зв'язку України за кількістю абонентів. Нещодавно компанія повідомила про підключення 700-тисячного клієнта.)

Отже, за словами Омельченка, все виглядає так. "Одним із засновників "Київстар GSM" є ТОВ "Омега", яке зареєстроване 11 жовтня 1996 року. Водночас і засновником "Омеги" є "Київстар". А, крім того, також фізичні особи і компанія Nomuro Industrial Group Ltd. Ця компанія належить Павлу Лазаренку і Петру Кириченку, зареєстрована на Антігуа і Барбуда, адреса: Сент Джонс Невіс стріт, 60. Вона має валютний рахунок у антигуанському банку European Federal Credit Bank, який також належить Лазаренку і Кириченку. Фірма Nomuro Industrial Group Ltd зробила внесок у статутний капітал компанії "Омега" в розмірі 3 мільйнів 790815 доларів США".

Як стверджує Омельченко, у тому ж таки 1996 році "Омега" увійшла до співзасновників "Київстар". (Зараз, згідно з корпоративним сайтом оператора, "Омега" володіє 5,69% акцій компанії.)

Найтонше місце – це аргументація. Своєму припущенню про те, що ці $3,8 мільйонів можна вважати саме хабарем Лазаренка Кучмі, а не просто розширення списку акціонерів мобільного оператора, Омельченко знайшов таке пояснення: "Якщо слідувати за логікою Генпрокуратури: вона сам факт переказу $70 мільйонів з рахунку компанії Тимошенко на рахунок компанії Лазаренка розцінила як дачу хабаря".

Водночас Омельченко розвіяв сенсаційний характер своєї заяви – він повідомив УП, що ці дані були відомі ще рік тому, бо вони фігурували у його матеріалах до початку процедури імпічменту Кучми, яка у вересні закінчилася безрезультатно. Також цей фактаж вже було викладено у матеріалі Агентства федеральних розслідувань FLB.ru "Мобільний зв'язок між Кучмою і Лазаренком" за листопад 2000.

За словами Омельченка, на свої депутатські запити щодо мобільних справ до Генпрокуратури і податкової адміністрації у листопаді минулого року і жовтні позаминулого він отримував "лише відписки".

В компанії "Київстар" вівторкову заяву Омельченка прокоментувати не змогли ніяк. "На жаль, сказати ніхто нічого не може, тому що уповноважені на це особи -у відпустці", - повідомили УП у прес-службі мобільного оператора. Закінчити відпочивати спікери "Київстару" планують у 20-х числах серпня.

Омельченко сказав УП, що тепер він тільки нагадав про зв'язок між Кучмою і Лазаренком за посередництва "Київстар". А на питання, які нові компрометуючі матеріали депутат привіз з США, він відмовився відповідати. "Восени ви почуєте нові факти злочинної діяльності президента України і його оточення", - також пообіцяв депутат.

При цьому Омельченко додав, що має у своєму розпорядженні документи, "які дають усі підстави Генпрокуратурі висунути обвинувачення президенту України Леоніду Кучмі за отримання ним від екс-прем’єра Павла Лазаренка хабаря". Крім того, депутат пообіцяв подати нове подання у Верховну Раду щодо початку процедури імпічменту, виклавши у ньому нові факти, отримані у Сполучених Штатах.

Омельченко також розповів, що він передав до прокуратури Сан-Франциско, міністерства юстиції США і ФБР документи, які свідчать про те, що "принаймні з грудня 1994 року президент України Леонід Кучма знав про більшість злочинних діянь Лазаренка через депутатські запити, які направляли йому депутати Омельченко та Єрмак".

Зі слів депутата, лиха година може настати навіть для некровних родичів Кучми. Він повідомив, що в США виявлено валютний рахунок народного депутата Віктора Пінчука, через який відмивались брудні гроші. Омельченко нагадав журналістам, що навесні вже повідомляв про розслідування щодо 5 високопосадових осіб з оточення Кучми, яке розпочали правоохоронні органи США, і зазначив, що Пінчук є одним з цієї п'ятірки.

Однак на цьому злі новини для Кучми не закінчилися. Омельченко звинуватив його в "захопленні банку "Україна" для використання на президентських виборах в листопаді 1999 року".

"Навесні 1999 року за вказівкою президента України в його адміністрації був розроблений план захоплення "України", - повідомив Омельченко. "Безпосередніми виконавцями цього плану стали народний депутат, помічник президента Олександр Волков і народний депутат Володимир Сацюк".

Свої викриття Омельченко проілюстрував ксерокопіями документів банку "Україна" – рішенням загальних зборів його акціонерів від 21 травня 1999 року "Про зміну в складі ради директорів банку".

Згідно з протоколом цих зборів, голова ради директорів банку Віктор Ситников був звільнений з посади, згідно з поданою заявою, а його заступник, Станіслав Бабенко був звільнений на цих же зборах за власним бажанням. "Спитайте у цих людей, як вони писали ці заяви", - сказав Омельченко, звертаючись до журналістів.

На тих же зборах, що і відображено в протоколі, були обрані:
Володимир Сацюк – головою ради директорів "України";
Олександр Волков – заступником голови ради директорів;
Сергій Федоренко – заступником голови ради директорів;
Володимир Гончаров – членом ради директорів.

Зі слів депутата, Федоренко є головою ради директорів ЗАТ "Укррос", президентом якого є Сацюк, а Гончаров - президент компанії "Укрросгазстрой", яка, за даними Омельченка, належить Сацюку.

Цим же протоколом, зі слів Омельченка, підтверджується обрання президії ради директорів банку "Україна" "з метою оперативного розв'язання питань, що знаходяться в компетенції ради банку". У органі "троє з п'яти – з команди Олександра Волкова". До президії ради директорів увійшли:
Володимир Сацюк;
Олександр Волков;
Сергій Федоренко;
Борис Супіханов;
Леонід Козаченко.

Ще однією ілюстрацією Омельченка став протокол зборів від 24 березня 2000 року, де членом ради директорів банку "Україна" був обраний Юрій Назаренко – зі слів депутата, людина, яка разом з Волковим є співзасновником ряду комерційних структур, зареєстрованих в оффшорних зонах. А заступником голови ради директорів "України" став Гончаров – президент "Укрросгазстроя", що, як вище було сказано, належить Сацюку.

Омельченко стверджує, що, згідно з указами президента України, постановами і рішеннями урядів Павла Лазаренка і Валерія Пустовойтенка, банк "Україна" був зобов'язаний видати кредити під гарантії уряду і так звані державні програми на суму 533,5 мільйона гривень. "Ці кредити не повернені досі. Тобто більше половини боргу банку "Україна" - борг держави", - заявив Омельченко.

Він повідомив, що всі ці матеріали передані до Генеральної прокуратури України: "Роблячи висновок, що до знищення банку "Україна" має відношення Леонід Кучма, Павло Лазаренко, Валерій Пустовойтенко і народні депутати, я звертаюся до президента повернути 1 мільярд гривень, що для нього - кишенькові витрати".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування