За п'ять днів Кучма все знав про Гонгадзе

Вівторок, 14 серпня 2001, 20:11
Майор Мельниченко заявив на прес-конференції у Вашингтонському національному прес-клубі, що має достовірні відомості про те, що Кучмі було відомо про загибель Георгія Гонгадзе набагато раніше, ніж коли ця інформація стала набутком широкого загалу.

"Я з впевненістю можу говорити про те, що Леонід Кучма знав, що Георгій Гонгадзе мертвий через п'ять днів після його зникнення. Прийде час – і Кучма буде звинувачений в дуже багатьох злочинах проти людства", - цитує майора Мельниченка українська служба Бі-Бі-Сі.

Мельниченко також заявив, що не передавав жодних матеріалів будь-яким офіційним органам у Сполучених Штатах, окрім слідчої комісії Верховної Ради.

У такий спосіб він прокоментував інформацію в американській газеті The Wall Street Journal про те, що він погодився співпрацювати з міністерством юстиції США в розслідуванні можливого відмивання грошей українськими політиками.


Майор готовий бути свідком у справі Єльяшкевича

Депутат Єльяшкевич, який також приймав участь у вашингтонській прес-конференції Мельниченка, повідомив, що майор готовий свідчити у справі про напад на нього. "Свідчити саме українським органам на території США за згодою американстких урядових структур", - додав Віктор Шишкін, який також нині перебуває у США.

А Єльяшкевич додав, що під час зустрічі з майором той по пам'яті передав йому зміст деяких неоприлюднених розмов у кабінеті Кучми, які стосувалися персони народного депутата.

Шишкін також зазначив, що "у нього [Миколи Мельниченка] залишається людська пам'ять, він може бути допитаний як свідок". Депутат додав, що в "Америці свідоцтвам свідка дається перевага в порівнянні з носіями інформації".

Після зустрічі з Мельниченком Шишкін також заявив, що майор готовий виступити свідком в кримінальних справах проти українців, порушених за кордоном – "проти Лазаренка, Жукова, Діденка". При цьому він повідомив про публікацію в американській російськомовній газеті "Вечірній Нью-Йорк", де з посиланням на плівки Мельниченко розказується про те, як одеський мер Руслан Боделан знайомить Кучму з міжнародним торговцем зброї Жуковим. У матеріалі, зі слів Шишкина, фігурують прізвища "Деркача, Волкова, Жукова і Боделана".

Нові викриття Мельниченка

Мирослава Гонгадзе, яка з вашингтонсьої студії "Свободи" також була учасником радіо-прес-конференції, повідомила, що у вівторок були оприлюднені записи розмови Кучми із громадянином України Жуков, заарештованим у Італії у справі нелегальної торгівлі зброєю, а також "номери рахунків Волкова і Пінчука у США у "Бенк оф Нью-Йорк".

Про передачі плівок західним слідчим органам

Вже після закінчення інтерв'ю Мельніченко депутат Віктор Шишкин повідомив, "поки залишається відкритим питання про те, передавав він [Мельниченко] плівки чи ні" іноземним слідчим. У той же час він сказав, що зараз плівок у майор немає, "вони в іншому місці".

Депутат негативно відповів на питання київських журналістів про те, чи передавала слідча комісія парламенту записи американським правоохоронним органам.

"Комісія нічого не передавала, оскільки вони ні про що не просили комісію". Сама ж комісія зверталася до правоохоронців США і пропонувала "свої послуги", в тому числі "пропонувала, щоб вони нам допомогли з ідентифікацією записів", сказав депутат. "ФБР дало відповідь, і я сподіваюся на співпрацю надалі ", - сказав Шишкин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...