"Я відповідаю тільки за свої плівки, все інше - монтаж", - Мельниченко

Вівторок, 14 серпня 2001, 21:51
Після прес-конференції в Національному прес-клубі в Вашингтоні Мельниченко дав кілька інтерв'ю впливовій зарубіжній пресі і навіть вирішив знову з'явитися в ефірі радіостанції "Свобода". Часу в нього було настільки мало, що, мабуть, вперше в практиці радіостанції довелося перенести час новин - вони пішли в ефір не точно о 20, як звичайно, а після виступу Мельниченка.

Разом з ним у Вашингтоні перебували члени слідчої комісії з справи Гонгадзе - Віктор Шишкін і Олександр Єльяшкевич, які потім, після того, як Мельниченко закінчив радіо-прес-конференцію, уточнили деякі питання. Інтерв'ю Мельниченка подаємо повністю, можливі окремі неточності через погану чутність.

Тетяна Коробова (газета "Грані"). Чи допомагає вам хтось? (погана чутність)

Мельниченко. Для того, щоб активізувати роботу слідчих органів, я не говорю про те, що в Україні слідчі органи підкорені мафією, яка керує країною. А щоб допомогти слідчим органам незалежним, включаючи і ту ж саму комісію з справи Гонгадзе, а також іншим країнам - тут не можна говорити, що все йде дуже добре, або погано. Є ряд технічних питань, над якими ми зараз працюємо, і після розв'язання цього питання буде набагато легше боротися із злочинністю.

Юлія Жмакіна (радіо "Свобода"). Якщо українська експертиза і правоохоронні органи України не могли розкрити справу Гонгадзе, чи вважаєте ви, що якась іноземна - американська, німецька або європейська експертиза це зробить, і чи можуть ваші записи в цьому допомогти?

Мельниченко. Мої записи не тільки в цих справах можуть допомогти, але і в інших справах.

Олексій Степура (freelance). В мене просте питання - скільки окремих фрагментів було в матеріалі, який було передано Морозу, і який редактор був використаний для монтажу? (питання було повторене через погану чутність)

Мельниченко. Ви задаєте питання, щоб була відповідь, що записи монтовані. Так? На це питання однозначна відповідь, що це - розмови президента, ніхто слова не склеював і не робив монтаж фраз або слів. Там є висловлювання президента, який дає незаконні накази на проведення злочинних, на мою думку, дій.

А на технічне запитання - Шишкін може відповісти, як наша Генеральна прокуратура відповідає на запитання, чому вони не можуть передати записи на експертизу іншій державі, тому, що в цих записах є державна таємниця. Так що сама Генпрокуратура відповідає вам на ваші питання.

Євген Глібовицький (1+1). Якщо можна - відповідь так чи ні. Чи передавали ви записи, які у вас є, американським правоохоронцям? Який був критерій відбору записів для оприлюднення, хто ухвалював рішення про обнародування тих або інших записів, і чи розуміли ви, що, передаючи записи Морозу, а не якій-небудь незалежній організації поза політикою, вони можуть бути використані як внутрішньополітичний чинник, а не як доказ конкретного розслідування?

Володимир Скачко (радіо "Свобода"). Це питання задається, беручи до уваги, що сьогодні МЗС України офіційно спростував інформацію, що ви співробітничали з американськими органами.


Мельниченко. Нехай це буде на їх совісті. Як і висловлювання багатьох журналістів - передав я чи ні ці матеріали.

Але я можу сказати одне - вірте тільки інформації, яка виходить або від мене, або від народного депутата Мороза. Друге - я передавав матеріали тільки до слідчої комісії. Наші мафіозні клани зробили все, щоб зробити витік цієї інформації частково з монтажем, щоб дати привід ЗМІ говорити, що це - монтаж.

Я готовий співробітничати з американськими і російськими правоохоронними органами за фактом корупції в цих країнах через українську сторону.


Євген Глібовицький (1+1). А плівки не передавали? (погана чутність) Тобто, ні? Хто ухвалював рішення про те, які моменти будуть оприлюднені, а які ні?

Мельниченко. Тут постаралися люди, які не зацікавлені у вдалому висвітленні цієї інформації в ЗМІ. А ті фрагменти, які оприлюднив Мороз, підбиралися мною, - ті, які були на слуху, і я вважав, що необхідно їх обнародувати.

Ірина Халупа (радіо "Свобода"). Чи будуть обнародуватися інші матеріали?

Мельниченко. Це питання до слідчої комісії.

Дмитро Шурхало ("Вечірні вісті"). Незрозумілою залишилася інформація, що ви маєте намір повертатися і в Україні доводити свою правоту, це дійсно так? Друге - в українських ЗМІ з'явилося багато інформації про причетність високих посадових осіб до продажу зброї. Чи будуть ваші записи елементом цього скандалу?

Мельниченко. Елементом скандалу - будуть чи ні - це також справа української сторони. Вони повинні вирішувати, чи є там державна таємниця, або таємниця слідства. Про те, що, що Кучма винен у порушенні не тільки українських законів, але і законів Росії і США, а також в порушенні тих законів, які караються в світі, - це так. Такі факти є, і я думаю, прийде час, і вони можуть бути використані.

Володимир Кацман ("Столичні новини"). Чи відчуваєте ви зараз загрозу життю, і чи тому ви спілкується із зручними для вас людьми, і не приймаєте делегації журналістів, які посідають іншу позицію?

Володимир Скачко (радіо "Свобода"). І чи готові ви зустрітися, наприклад, з делегацією Генпрокуратури?


Мельниченко. Генпрокуратура заявила, що вона не може допитати мене як свідка. Що стосується журналістів і преси, я був дуже здивований, як реагують деякі журналісти на долю свого колеги і товариша, який загинув. Я думав, що інтереси людські будуть стояти на першому місці, але, на жаль, є багато фактів, які свідчать, що не тільки в Україні, але і в західній пресі є люди, куплені мафією. Є окремі журналісти, які працюють на це. В мене є підстава говорити про це.

Я знаю, що готується ряд публікацій в західній пресі, де вони посилаються на розшифровки розмов президента Кучми, які отримані невідомо ким і невідомо по яких каналах.

На жаль, треба нашим журналістам пам'ятати, що правда рано або пізно виявиться. А правда сьогодні одна - плівки достовірні, підкреслюю, ті плівки, які вивезені особисто мною.

Якщо хтось десь взяв плівки в інших каналах - питання не до мене, монтовані вони чи ні, ті там розмови чи ні.

Що стосується життя. Раджу звернутися до журналіста Патріка Тайлера [кореспондент The New York Times у Москві], який брав в мене останнє інтерв'ю, і спитати, який був випадок з ним і ще з одним журналістом, яка була спроба навіть вплинути на них.

А те, що була реальна загроза - знищити мене фізично, так, вона була. Як зараз? Важко сказати, чи є реальна загроза. Але те, що я не виключаю такої можливості - це факт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування