"Гроші Укрнафтогазу пішли на виборчу кампанію президента", - Шишкін

Середа, 15 серпня 2001, 10:23
"Діяльність нашої комісії по відношенню до плівок повністю співпадає із тим завданням, яке було надане комісії парламентом щодо розслідування зниклих або вбитих політичних діячів в Україні. Але дослідження цих плівок автоматично вивело комісію не лише на факти, пов'язані безпосередньо з Гонгадзе, а також на інші розмови в кабінеті президента, які можуть, на нашу думку, стосуватися мотивів, чому з боку президента, з боку інших посадових осіб було таке замовлення", - заявив у середу на прес-конференції в Вашингтоні заступник голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідуванням справи Гонгадзе Віктор Шишкін.

"Аналіз цих плівок дав можливість нам сьогодні казати, що в Україні відбулися події, пов'язані з корумпованою і протиправною діяльністю щодо газу, знайомство безпосереднє президента України з торговцем зброєю Жуковим, який, якщо Ви слідкуєте за європейською пресою, заарештований спеціальними службами в Італії, що борються з незаконною торгівлею зброєю. Його спільники заарештовані Європолом в Німеччині, Австрії, інших країнах.

Шишкін надав журналістам фрагмент розмови Кучми з Боделаном, тоді губернатором Одеської області, сьогодні мером Одеси, який безпосередньо представив Кучмі Жукова.

"З дальших розмов випливає, що Жуков в розмові з президентом каже, з ким йому далі співробітничати, бо уряд Пустовойтенка пішов у відставку? (До цього він контактував безпосередньо з Пустовойтенком, а з Ющенком він контактувати не має можливості). І президент в цій ситуації каже: будеш безпосередньо контактувати з Литвином, який є главою Адміністрації Президента. Таким чином, ми бачимо один мотив", - каже Шишкін.

"Інший — газовий мотив", додав він. Журналістам також роздали матеріали, які пов'язані з діяльністю української газової компанії. "Її операції проводяться через "Bank of New York". Тобто, ми бачимо зв'язок відмивання брудних грошей безпосередньо на території Сполучених Штатів. Ми бачимо коло злочинної мафіозної діяльності. Є записи на плівках, де безпосередньо гроші, які отримував Укрнафтогаз, ідуть на виборчу кампанію президента. Більш того - є свідчення, що ця українська компанія є дистриб'ютором іншої компанії - "Ітера" в Росії, по якій триває слідство в Росії, і до якої є також претензії з боку американських служб, тобто, перевіряючи всі плівки, пов'язані з Гонгадзе, ми фактично вийшли на значно більший обсяг роботи", заявив Шишкін.

За матеріалами Радіо "Свобода"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...