ВВП України за сім місяців збільшився на 10,5%. Час модернізувати економіку

Середа, 15 серпня 2001, 12:11
Реальний валовий внутрішній продукт України в січні-липні 2001 року збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 10,5%, причому в липні - на 17,4%, повідомляє Держкомстат.

Відомство статистики зазначає, що найзначніший приріст валової доданої вартості за сім місяців спостерігався в сільському і лісовому господарстві - 24,6%, тоді як ще за підсумками першого півріччя він становив 4,8%.

Великими темпами продовжує рости валова додана вартість в обробній промисловості - 21,9%, оптовій і роздрібній торгівлі - 14,3%.

Валова додана вартість в будівництві зросла на 9,3%, добувній промисловості - на 4,4%, на виробництві і розподілі електроенергії, газу і води - на 3,4%, транспорті - на 0,2%.

За підсумками першого півріччя реальний ВВП України виріс на 9,1%.

Такі рекордно високі темпи зростання економіки України, близькі до економічного буму, повинні бути використані для модернізації економіки і інтенсифікації структурних заходів, що дозволить надати зростанню довгостроковий характер, висловив думку в інтерв'ю Інтерфакс-Україна керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

Він підкреслив, що в історії України уперше спостерігається поєднання двозначного за значенням приросту ВВП і однозначної інфляції.

Литвицький звернув особливу увагу на той факт, що темпи зростання ВВП в липні виросли (із 9,1% за шість місяців до 10,5% - за сім) незважаючи на зменшення темпів зростання в промисловості (18,8% - за п'ять місяців, 18,5% - за шість і 17,9% - за сім).

З його слів, все більше зростання ВВП забезпечується в сфері послуг, будівництві і сільському господарстві, частка яких в загальній його структурі збільшилася в 2000 році до 55,8% і продовжує нарощуватися.

Радник глави НБУ також зазначив, що нинішнього року ВВП росте вдвічі швидше, ніж минулого року, тоді як, за даними Нацбанку, темпи зростання експорту навпаки, майже вдвічі нижчі.

"Це свідчить про поліпшення структури економіки і підвищення ролі споживчого попиту, що відновлюється. Тому треба орієнтуватися не тільки на промисловість", - вважає Литвицький.

У зв'язку з цим він підкреслив важливість утримання цінової і курсової стабільності для підтримки внутрішнього споживчого ринку.

Пояснюючи більш високі темпи зростання економіки в порівнянні з прогнозними, Литвицький висловив думку про песимістичну переоцінку "ерозії основного капіталу і трудового чинника за роки рецесії".

Однак, підкреслює радник, це не знімає задачі швидкої модернізації потужностей, в тому числі за рахунок інвестиційного імпорту, технологій, інакше застарілі технології та потужності стануть гальмом в підтримці багаторічної динаміки зростання.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування