Жердицький залишився сам на сам з Фемідою

Середа, 15 серпня 2001, 20:28
Після заочного засудження Лазаренка у Швейцарії тепер вже другу сторінку у історії закордонних судових процесів над високопосадовими українцями буде відкрито у четвер. В земельному суді міста Хільдесхайм поблизу Ганновера почнеться суд над колишнім главою "Градобанку" і одним з трьох народних депутатів України, позбавлених імунітету, – Віктором Жердицьким.

Перед німецьким судом нардепу України доведеться відповідати лише за одне обвинувачення, а саме – присвоєння чотирьох мільйонів німецьких марок, повідомляє українська служба радіо "Свобода". Справа в тому, що в шести інших випадках обвинувачення у Німеччині були висунуті лише через п'ять років після скоєння злочину. Тому земельний суд Уцеле на початку цього року був змушений визнати ці обвинувачення такими, що втратили свою актуальність за давністю. Однак під час судового процесу вони можуть бути використані як обтяжувальні обставини.

До початку процесу Жердицький, затриманий в Ганновері у жовтні минулого року при спробі зняти зі свого рахунку 50 тисяч доларів, перебував у слідчому ізоляторі. Такий запобіжний захід суд пояснив тим, що тут йдеться про злочин, який було скоєно "з великою кримінальною енергією". Крім того, повідомляє "Свобода", існувала небезпека втечі, адже Жердицький не має постійного місця проживання у Німеччині.

Як повідомив представник прокуратури в Ганновері, досі Жердицький відмовлявся від будь-яких показів і спілкувався зі слідчими органами лише через свого адвоката.

В суді міста Хільдесхайм повідомляють, що розгляд справи попередньо планується завершити до 20 грудня. За словами представника суду, цілком ймовірно, що разом із справою Жердицького розглядатиметься також справа Ігоря Діденка, одного з колишніх керівників національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна", однак ганноверська прокуратура поки що не звернулася до суду з проханням про об'єднання цих справ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...