Жердицький провів перед судом 45 хвилин

Четвер, 16 серпня 2001, 21:10
У німецькому місті Хільдесхайм, неподалік від Ганновера, у четвер розпочався судовий процес у справі народного депутата України, колишнього директора "Градобанку", Віктора Жердицького. Генеральним прокурором Ларсом Бургардом йому пред’явлено обвинувачення лише в одному випадку, а саме –"привласнення 4 мільйонів німецьких марок", передає українська служба радіо "Свобода".

Як визнав представник суду Міхаель Маєрламб, "це справді, дуже особливий процес, передусім через те, що перед німецьким судом постав член парламенту іншої країни". Німецькій прокуратурі вдалося установити, що Віктор Жердицький переводив кошти фонду виплат колишнім в'язням нацизму через кореспондентський рахунок "Градобанку" в мюнхенський "Hypovereinsbank" і в Люксембург як кредит для німецької компанії "KMK Export-Import GmbH" та ірландської "KCI Energy Ltd.". У справі Жердицького проходить також ряд фірм, зареєстрованих на Кіпрі і на острові Мен.

Перше судове засідання тривало лише 45 хвилин, Жердицького супроводжувала перекладачка. Наступне побачення депутата і судді заплановане на 27 серпня. Сам же процес триватиме незвично довго для подібних справ - до 20 грудня, повідомляє "Свобода".

Віктор Жердіцкий виглядав бадьоро, був підтягнутий і готовий до захисту при підтримці адвокатів, передає із залу суду російська служба радіо "Німецька хвиля". Однак на першому засіданні до захисту черга не дійшла – суд встановив особистість підсудного, а прокуратура Ганновера виголосила обвинувальний висновок. Крім суддів, обвинувачів, захисників і самого Жердицького в залі були присутні лише журналісти.

Головуючого суддю Бахмана цікавило, де Віктор Жердицький в даний момент працює. Підсудний не відразу знайшов, що відповісти, оскільки з 10-го жовтня минулого року перебуває в слідчому ізоляторі в Ганновері та до своєї роботи народним депутатом України прямого відношення не має. Однак депутатського мандата Жердицького в Україні не позбавили. І, зі слів адвокатів, він цікавиться тим, що відбувається на Україні. Так, Жердицький висловив протест відставці Ющенка 26 квітня, письмово заявивши про вихід зі складу парламентської більшості.

За словами адвоката українського парламентаря Бертрама Бьорнера, його підзахисний не має наміру визнавати своєї провини. Однак, наголосив адвокат, це не виключає, що деякі факти у звинуваченні відповідають дійсності. Якщо суд визнає Жердицького винним, йому загрожує ув’язнення терміном до 5 років і штраф.

Жердицького було затримано в жовтні минулого року в Ганновері, коли він намагався зняти із заблокованого рахунку 50 тисяч марок. Неподалік від Ганновера нардеп України мав власну фірму і деякий час жив у цьому німецькому місті.

Читайте також:

Жердицький залишився сам на сам з Фемідою
Після заочного засудження Лазаренка у Швейцарії тепер вже другу сторінку у історії закордонних судових процесів над високопосадовими українцями буде відкрито у четвер. В земельному суді міста Хільдесхайм почнеться суд над колишнім главою "Градобанку" Віктором Жердицьким.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування