Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В перший день форуму українців не обійшлося без інцидентів

Неділя, 19 серпня 2001, 12:02
На 3-му Всесвітньому форумі українців стався ряд інцидентів, які самі організатори форуму вважають проявами "низької політичної культури деяких його учасників".

Заступник голови оргкомітету з проведення форуму, колишній віце-прем'єр Микола Жулинський з жалем констатував, що "основну вимогу форуму виконано не було" через перевищення регламенту виступів в 15 хвилин.

В оргкомітеті форуму було багато дискусій з приводу того, кому надавати слово, щоб "ефективно використати перший пленарний день". "Я вважав, що треба надати можливість виступити представникам української діаспори, щоб у присутності президента України, керівництва держави вони могли висловити свої побажання, претензії, зауваження", - сказав він.

Організатори форуму не хотіли, щоб під час форуму відбувалися "політичні баталії", такі як незапланований виступ на форумі Левка Лук'яненка, коли той, захопивши трибуну, піддав критиці керівництво країни.

"Я, в принципі, не дуже задоволений першим днем, хоч я, чесно кажучи, чекав цього. Але нічого страшного в цьому немає", - сказав Жулинський.

Президент Всесвітнього конгресу українців Аскольд Лозинський в інтерв'ю журналістам також висловив незадоволення виступом Лук'яненка. "Це був екстремістський виступ. Немовби нічого доброго тут (в Україні) немає", - сказав він.

Лозинський вважає, що Лук'яненко "грубо порушив норми демократичного суспільства". "В Америці, найбільш демократичній державі світу, так про свого президента не кажуть, тому що дотримують норми пристойності", - підкреслив він.

"Лук'яненко фізично захопив трибуну, чого не буває навіть в найдемократичнішому суспільстві. Я не згодний з президентом України на всі сто відсотків, але я його поважаю, як президента, і є певна форма, яку треба дотримувати. Я говорю про те, що форму було порушено", - сказав він.

Лозинський висловив думку, що в пострадянських країнах люди вважають демократією можливість "про будь-кого, будь-де сказати що завгодно". "Це - не демократія. Демократія - це коли ти маєш право говорити, але певна температура і форма повинні бути витримані. В Україні навіть в пресі критика переходить кордони", - сказав він.

Президент Української всесвітньої координаційної ради Михайло Горинь вважає, що перший день роботи форуму "пройшов нормально, хоч були невеликі непорозуміння, і екстремістські настрої проявили себе".

Кажучи про виступ Лук'яненка, Горинь зазначив, що "на жодному з попередніх форумів не було такої ситуації". "Якби рівень політичної культури був вищим, ніхто б цього не допустив. Але це - не проблема, виступаючі були цікаві, і аудиторія була добре налаштована", - сказав він.

Читайте також

Виправдовування Кучми зустріли криками "Ганьба!"

Українська діаспора критикує президента і чекає розслідування справи Гонгадзе

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування