О 15:11 ЗА КИЄВОМ ЕНЕРГОСИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ ПОЧАЛИ ПАРАЛЕЛЬНУ РОБОТУ

Понеділок, 20 серпня 2001, 11:32
Енергосистеми Росії і України почали працювати в паралельному режимі за нульовим сальдо-перетоком о 15.11 в понеділок. Як повідомив у час церемонії возз'єднання енергосистем голова правління ВАТ "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс, у цей час паралельно працюють енергосистеми 14 незалежних країн СНД.

При паралельній роботі двох енергосистем у разі техногенних, стихійних і інших непередбачених ситуацій можливі перетоки української електроенергії "у бік РФ", і навпаки, пояснив в понеділок в інтерв'ю журналістам по дорозі з Москви до Києва прем'єр-міністр України Анатолій Кінах.

У цих ситуаціях таке постачання електроенергії буде розглядатися "як комерційне постачання". Притому ця електроенергія "буде враховуватися в обсягах українського енергоринку і буде споживатися підприємствами України на підставах законів, які діють на оптовому ринку електроенергії країни, тобто на рівноправних умовах зі всіма суб'єктами цього ринку", зазначив Кінах.

Рішення про об'єднання енергосистем є "компромісним і об'єктивним" і враховує інтереси двох країн як за умовами транзиту електроенергії через українську територію, так і за умовами її експорту.

"Від імені Кабінету міністрів хочу підкреслити, що ці умови [роботи двох енергосистем в паралельному режимі] адекватні нашим національним інтересам, зокрема, засновані на прозорих ринкових взаємовідносинах", - заявив він.

Умови паралельного включення – частота в енергосистемах на рівні 50 плюс-мінус 0,05 Гц.

Як заявив прем'єр-міністр РФ Михайло Касьянов, відкриваючи в Москві у Будинку уряду зустріч зі своїм українським колегою Анатолієм Кінахом, всі необхідні документи для початку паралельної роботи енергосистем двох країн підписані. Рішення про паралельну роботу дозволить, зокрема, збільшити транзит електроенергії, що виробляється в Росії і в Україні в Молдавію та інші країни, зазначив російський прем'єр. "Росія і Україна ще більше інтегруються в сфері енергетичної співпраці", - підкреслив Касьянов.

Інтерфакс-Україна, РИА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...