Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія готує Україні капкан

Понеділок, 20 серпня 2001, 14:59
Росія практично домовилася з Україною про новий і, схоже, вельми ефективний метод боротьби з неплатежами Києва за газ. Стратегічний партнер пропонує поставити в залежність: а) свої виплати за транзит палива через Україну до Європи до того, б) як Київ буде розраховуватися за спожиту російську сировину.

Газові відносини України і Росії будуть врегульовані в новій, третій за рахунком угоді, яка буде підписана в перших числах вересня, повідомив прем'єр-міністр РФ Касьянов по закінченню переговорів з Кінахом у Москві. До початку осені над документом будуть працювати експерти. Перші дві угоди з газу були підписані в грудні минулого року.

Зі слів Касьянова, одне з головних положень проекту нової угоди – використання в якості гарантії платежів України за російський газ плату за російський транзит територією України, передає Інтерфакс-Україна.

Натренована уява і ретроспектива газових відносин малюють цікаву картину, яка ризикує виникнути осінню: Україна не платить за куплений в Росії газ, "Газпром", який щорічно проганяє землями України до Європи понад 100 мільярдів кубометрів газу і платить за послуги тим же "блакитним паливом", телеграфує "Нафтогазу", що тепер Київ може забрати собі в рахунок оплати транзиту не 30 мільярдів, а, наприклад, 20. Щоб не порушувати газового балансу держави, та ще і в переддень зими, Україні тоді або дійсно доведеться платити, або забирати 20 мільярдів, а інші 10 мільярдів шукати де інде, чи забирати все ті ж 30, а 10 тоді запишуться до несанкціонованого відбору з усіма витікаючими звідси негативними наслідками. Саме так Росія могла б приструнчити Україну.

Повертаючись до реплік учасників переговорів, стає зрозуміло, що навислу загрозу Україна усвідомлює не гірше Росії. Зі слів Кінаха, в майбутній угоді треба максимально чітко записати зобов'язання українських підприємств з оплати за газ. При цьому український прем'єр заявив про можливість реорганізації і навіть ліквідації НАК "Нафтогаз України" у разі зриву газових платежів. Україна відстояла позицію про те, що заборгованість буде вважатися корпоративною, хоч, в той же час, у разі необхідності передбачається участь держави в розв'язанні проблем боргів за російський газ.

У той же час, зі слів Касьянова, можливість реструктуризації газової заборгованості України, або ж її сплати шляхом постачання товарів в ході раунду цих переговорів не розглядалася.

Щоправда, вже по дорозі до Києва Кінах сказав журналістам, що уряд Росії дав "принципову згоду" на те, щоб умови реструктуризації українського боргу за російський природний газ "наблизилися" до умов реструктуризації боргів Києва перед Паризьким клубом кредиторів.

Він повідомив, що умови реструктуризації цього боргу будуть закріплені в третій українсько-російській угоді з урегулювання газової заборгованості Києва перед Москвою. Як вважає прем'єр, цей документ "чітко враховує національні економічні інтереси як України, так і РФ" і готується на рівноправній взаємовигідній основі.

Крім втілення нової ідеї, у Москві прем'єри домовилися продовжити дві угоди, підписані в грудні. З його слів, "розглядається 10-літній період, щоб в цей термін остаточно врегулювати всі проблеми в газовій сфері, що існують між Росією і Україною".

Кінах особливо відзначив роль посла Росії в Україні Черномирдіна в розв'язанні проблем російсько-української співпраці в газовій галузі і електроенергетиці – за його присутності ця робота набула "прагматичного, системного характеру".

Відповідаючи на питання журналістів після переговорів, ані Касьянов, ані Кінах не назвали обсягу українського боргу за російський газ. Ясність вніс голова РАТ "Газпром" Олексій Міллер. З його слів, остаточний варіант суми заборгованості України за газ досі не визначений, повідомляє РІА "Новости", і "буквально завтра" експерти знову візьмуть у руки калькулятора.

Читайте також:

В понеділок, 20 серпня, о 16 годині почнуть паралельну роботу енергосистеми Росії і України
Як запевнив Касьянов, всі необхідні документи для початку паралельної роботи енергосистем двох країн підписані. Рішення про паралельну роботу дозволить, зокрема, збільшити транзит електроенергії, що виробляється в Росії та в Україні, до Молдавії та інших країн, зазначив російський прем'єр. "Росія і Україна ще більше інтегруються в сфері енергетичної співпраці", - підкреслив Касьянов.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування