Всесвітній форум українців: влада в руках кланів і олігархів

Понеділок, 20 серпня 2001, 21:29
Делегати III Всесвітнього форуму українців після важкого обговорення прийняли проект резолюції форуму, в якій закликають представників політичних партій, громадських організацій, рухів і конфесій до об'єднання "навколо рідної держави в ім'я великого майбутнього України". У документі також висловлюється стурбованість фактами порушення прав людини і говориться про небезпеку приходу до влади кланів.

Проект резолюції прийнятий за основу і направлений на доопрацювання на заключному засіданні форуму в понеділок у Києві. Вирішено, що проект буде доопрацьований Українською всесвітньою координаційною радою і направлений, зокрема, керівникам країни.

Світове українство в проекті резолюції висловлює "стурбованість фактами порушення прав людини, свободи слова і численними політичними розправами, вбивствами за професійну діяльність і політичні погляди" в Україні.

У проекті резолюції зазначається, що "світове українство переконане в тому, що структурна недосконалість, недостатня ефективність ринкових реформ в Україні є слідством того, що на всіх рівнях державної влади, економічного управління ринковими перетвореннями домінують представники старої адміністративної системи, стиль, методи і традиції управління яких не відповідають вимогам сьогоднішнього дня".

"Кадрова політика в сучасній Україні базується на кланових, фінансово-промислових інтересах, що привело до того, що більшість важелів управління ресурсами знаходиться не у держави, а в руках фінансово-промислових груп, кланів і олігархів", - зазначається в документі.

Делегати форуму звертають увагу на те, що в Україні основні "фінансово-економічні позиції, засоби масової інформації, політичні партії і значна частина громадських організацій контролюються кланами, і саме вони нагромаджують фінансові ресурси для забезпечення виборів до Верховної Ради України в 2002 році, а також для подальшого зміцнення свого впливу на державні структури, і, що особливо турбує, на конституційне перехоплення важелів влади".

"Ми заявляємо, що без єдності патріотичних, демократичних сил, яка б забезпечила створення сильного політичного націонал-демократичного блоку, неможлива вільна багата демократична національна українська держава", - говориться в проекті резолюції.

Делегати наполягають на "наповненні конкретним змістом поняття "національна ідея". "Ми вважаємо, що метою національної ідеї є згуртування нації для створення національної держави", - зазначається в документі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...