Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Мисливці за привидами": укр-рімейк

Вівторок, 21 серпня 2001, 12:08
Кучма уперше завів мову про інтер'єр, в якому будуть проходити майбутні вибори до парламенту. Публічна версія "гаранта" виглядає так: всупереч пропаганді вони будуть демократичними, і засвідчити це запрошуються міжнародні спостерігачі. А головне смислове навантаження: після виборів треба припинити боротися з привидами.

Так і сказав: "Від результатів виборів залежить, чи вирвемося ми з тіні минулого чи будемо продовжувати боротися з його привидами". Унікальність ситуації в тому, що Україна сама почала нагадувати середньовічний замок, де зупинився плин часу. Минають роки, а ціна виборів називається все та ж: або назад, або уперед.

Ще одна репліка Кучми, сказана у вівторок на нараді керівників українських представництв за кордоном: майбутні парламентські вибори стануть "серйозним випробуванням" української демократії і, передусім, євроінтеграційних прагнень України. Дипломатам наказано спростовувати думки про те, що майбутні вибори будуть недемократичними. При цьому він звернув увагу на те, що зараз, як в Україні, так і за рубежем, робляться спроби переконати в цьому громадськість. Тому Кучма сказав, що необхідно зробити вибори-2002 відкритими і прозорими.

А для того, щоб світ пересвідчився в чесності помислів Кучми, "Україна відкрита для міжнародних моніторингових процесів". Спостерігачів будуть тягнути за руку: запрошення іноземних представників він зробив для послів "дорученням". "Нам немає чого приховувати", - підкреслив Кучма.

Однак відразу попросив не судити суворо: "Від України, яка знаходиться на шляху громадської трансформації протягом усіх десяти років, не можна вимагати того ж, що від країн зі старими демократіями". Це, на думку Кучми – "проста істина".

У черговий раз побивши рекорд зі сказаного на захист преси, Кучма підкреслив важливість свободи слова в країні. Щоправда, відразу обмовився, що в Україні це поняття трактують викривлено. "Свобода слова буде тільки тоді, коли її будуть розуміти ширше, ніж поливання брудом президента", - заявив він. Одним словом, лексика та ж, що і в 1998-1999 роках. Боротися з привидами, дійсно, давно вже час.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування