Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Імігрант з України шокував Америку

Вівторок, 21 серпня 2001, 13:55
Іміджу багатостраждальної держави, що збирається відсвяткувати 10 років незалежності, нанесено ще один удар. У понеділок 27-річний імігрант з України Микола Солтис здійснив одне з найжорстокіших убивств за останні декілька років в США. Жертвами психічно неврівноваженого безробітного стала дружина і ще четверо родичів, серед яких двоє дітей. Після цього він забрав трирічного сина і зник.

З другої половини дня понеділка імігранта з України Миколу Солтиса оголошено поліцією столиці Каліфорнії Сакраменто у всеамериканський розшук, повідомляє РІА "Новости". За станом на 5 ранку вівторка машину вбивці "Ніссан Алтіма" було знайдено припаркованою в North Highlands, Каліфорнія. Ані Солтис, ані його син не знайдені, передає CNN.

За повідомленнями інформагентств, криваві події розвивалися так. Солтис затіяв бійку в своєму будинку на околиці Сакраменто, в ході якої убив вагітну дружину. За деяким даними, причиною побоїща була сварка з приводу володіння автомобілем. Через 20 хвилин він приїхав до будинку свого дядька в містечку Ранчо Кордова під Сакраменто, де убив родичів, що проживали там – дядька, тітку і двох племінників - дев'ятирічну дівчинку і десятирічного хлопчика, після чого зник. З усіх чотирьох поліція знайшла живою тільки дівчинку – вона з серйозними ножевими пораненнями була доставлена до шпиталю, але лікарі не змогли врятувати їй життя.

Крім Солтиса поліція розшукує також його трирічного сина, який, як повідомили сусіди по будинку, повинен був знаходитися в родичів в Ранчо Кордова. За деяким даними, вбивця відправився до штату Орегон, де у нього є родичі чи близькі. Поліція побоюється за життя дитини і розглядає Солтиса як особливо небезпечного злочинця, що представляє загрозу суспільству. У графстві Сакраменто патрулюються аеропорти і автобусні термінали. По телебаченню була показана фотографія Солтиса і прозвучав заклик до громадян сприяти в тому, щоб упіймати небезпечного злочинця.

 
Місце злочину
 
Як заявив представник управління шерифа Сакраменто Джеймс Левіс, факт здійснення Солтисом вбивства в Ранчо Кордова через 20 хвилин після першого злочину викликає особливу стурбованість поліції, оскільки свідчить про незвичайно тривалий стан крайньої люті злочинця. Вочевидь, він здатний продовжити череду вбивств, передає РІА "Новости" думку представника американських правоохоронних органів.

Шериф зазначив, що час розслідування справи Солтиса затягується через незнання англійської мови в російськомовній общині, що компактно проживає в районі, де стався злочин. У рядах поліції також немає російськомовних співробітників.

Сусід Солтиса 19-річний Олег Богуш повідомив, що знає підозрюваного понад рік – відтоді, як той переїхав до США з України. "Тут його знають майже всі", - сказав Богуш і додав, що Солтис був людиною тихою і ніколи нікому неприємностей не доставляв, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У Сакременто в цей час живе 50 тисяч імігрантів з Росії і України. Родина Солтиса поселилася в цьому місті кілька місяців тому. Микола Солтис є легальним імігрантом, що отримав необхідні документи для проживання в США в Нью-Йорку, куди він прибув 1998 року.

На батьківщині Миколу Солтиса було визнано непридатним для служби в армії психіатрами України незадовго до еміграції в США. Він виявляв схильність до насильства в минулому, повідомляє американська телекомпанія "Фокс".

Представник управління шерифа графства Сакраменто Френк Рассел повідомив, що ще в Україні в сім'ї Солтисів сварки між подружжям неодноразово закінчувалися насильством з боку чоловіка. Вочевидь, цим пояснюється той факт, що дружина Солтиса довгий час відмовлялася приїхати до чоловіка у США.

У Сакраменто дружина Солтиса з'явилася лише п'ять місяців тому. На відміну від безробітного чоловіка вона змогла влаштуватися на роботу, до якої повинна була приступити того самого дня, коли була вбита.

Губернатор Каліфорнії Грей Дейвіс наказав мобілізувати всі сили на пошук злочинця. У його офіційній заяві, зокрема, говориться: "Ми не заспокоїмося, поки боягуз, відповідальний за це криваве безчинство, не буде спійманий і понесе заслужене покарання".

Деякі американські ЗМІ називають Солтиса "російським емігрантом", однак провідні видання вже з перших рядків вказують на його українське походження.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування