Опозиція альтернативно відсвяткувала День незалежності. Мороз наїхав на ТУНДРУ

Середа, 22 серпня 2001, 18:51
Альтернативні збори опозиції, присвячені 10-річчю незалежності України, зібрали в столичному Будинку кіно близько 1 тисячі представників об'єднань "Форум національного порятунку", акції "Україна без Кучми" і комітету опору "За правду!". На засіданні через хворобу була відсутня лідер передвиборного блоку "ФНП" Юлія Тимошенко.

У ході зборів було прийнято "Маніфест демократичних сил України", в якому опозиція заявляє про те, що країна "не має майбутнього з нинішнім режимом", і закликає усунути його від управління державою.

"Не свобода, справедливість і честь, а корупція, убогість і безробіття стали символами сьогоднішньої України", - підкреслюється в документі. "Сьогодні не час ділитися на лівих і правих, оскільки сьогодні межа проходить між тими, хто грабує народ і державу, хто торгує Україною, і тими, хто не згодний миритися із злочинністю, хто не мовчить, хто діє, хто є справжнім патріотом".

"Сьогодні весь світ бачить, як влада віддалилася від народу і піклується лише про свій порятунок, ганьблячи і спустошуючи Україну. Ці люди, які дорвалися сьогодні до влади, не мають ні честі, ні совісті, а Україна не має з ними майбутнього. Цю владу, цю систему необхідно змінити", - закликають автори документа.

На початку зборів його учасники ушанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих шахтарів на шахті ім. Засядька.

У своєму виступі лідер Соцпартії Олександр Мороз зазначив, що в Україні залишилася "однопартійна система, в якій є одна партія – партія влади під різними вивісками". "Сьогодні це зветься об'єднанням "Тундра", яка розшифровується як "Трудова Україна", НДП, Партія Регіонів і Аграрна партія", - заявив він.

Лідер СПУ заявив, що його партія готова "до найширших компромісів зі всіма опозиційними силами". "Ідеться про усунення режиму, зміну системи влади, і це є головним завданням, яке вище наших ідеологічних розбіжностей і програмних основ".

У президії зборів засідали Олександр Мороз, Анатолій Матвієнко, Костянтин Ситник, Олександр Турчинов, Левко Лук'яненко, Тарас Черновіл, Тарас Стецьків, Юрій Луценко і Володимир Чемерис.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Перекуємо мечі у… слова
Уперше з часів відпливу хвилі політичної кризи три гілки опозиції, що так і не стала єдиною, виступили зі спільною заявою. Документ називається "Маніфест демократичних сил України", однак високі слова не повідомляють нічого нового – традиційні загальні констатації і обіцянки змін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News