"Льонь, одягни білу сорочку!"

Четвер, 23 серпня 2001, 17:54
Остаточний перехід країни в режим святкування 10 років незалежності припав десь на післяобідній час четверга. Тих, кому 23 серпня довелося працювати, завдяки укороченій програмі робочого дня, почали відпускати додому. Однак головний символ початку святкування можна було споглядати на українському "гарантові", який… змінив сорочку. До обіду, зокрема, на відкритті втілення чийогось фалообразного марення на Майдані Незалежності Кучма був в традиційній блакитній сорочці. А вже після обіду – на концерті з нагоди ювілею – з'явився в незвичній білій. Виявляється, Леонід Данилович у нас ще й стиляга…

 
...І вже біла
 
У всьому іншому святкування почалося без ексцесів. Як і обіцяла, опозиція попікетувала під палацом "Україна" під час урочистого засідання з нагоди 10-ої річниці незалежності. Було близько 300 осіб-активістів "України без Кучми", а також члени українського комсомолу і Соціалістичного конгресу молоді.

Пікетники тримали національні прапори з траурними стрічками на знак трауру за загиблими шахтарями, червоні прапори і навіть один прапор із зображенням героя кубинської революції Че Гевари і викрикували "Кучму - геть!".

"Сьогодні можна говорити..., що незалежна Україна відбулася остаточно і безповоротно", - зазначив Кучма в історичній промові. На його думку, за 10 років сформувалося нове покоління людей, нове розуміння сучасних реалій: "За масштабами радикальності цю подію можна порівняти з хрещенням Русі".

Крім того, Кучма відмітив роль "яскравих особистостей" в становленні незалежної країни, "людей, для який Україна – дійсно, передусім": Вячеслава Чорновола, Івана Драча, Мирослава Поповича, Івана Дзюби. "Ми віддаємо належне Левку Лук'яненку, який страждав за Україну і зараз по-своєму страждає за неї", - розказав Кучма про одного з найрадикальніших антикучмістів, який днями на Всесвітньому форумі українців у Києві виступив із нищівною критикою в його адресу.

Виступ "гаранта" був поцілунком здаля Заходу – зі слів Кучми, усвідомлюючи всю важливість економічних задач на наступне десятиріччя незалежності країни, він "все-таки надає першочергове значення прискореному затвердженню і поглибленню демократії і громадянського суспільства". "Права і свободи людини і громадянина повинні бути рівними для всіх – від глави держави до пересічного громадянина".

Зазначивши, що Україні вдалося уникнути збройних конфліктів, Кучма в той же час підкреслив, що в країні зараз "не припиняються спроби зіштовхнути між собою народ і владу". "Одне не підлягає сумніву – українська держава ні разу не повертала зброю проти своїх громадян, а його солдати не воювали проти інших країн", - заявив Кучма. Невідомо, чи упіймав натяк зі сказаного українською російський президент Путін, що був присутній у залі.

Однак, крім міркувань на серйозні теми Кучма жартував – багато і майже "по-чорному": "Як глава держави, я довів українському суспільству і всьому світу свою відданість виключно правовим, загальноприйнятим демократичним принципам розв'язання проблем". Крім того, він висловив сумнів, що "подібне випробування на прихильність демократії, особисту стриманість і чесність витримали б всі мої опоненти, які зараз ревно воюють проти влади і держави саме під знаменами захисту свободи і демократії".

На хороший передсвятковий настрій "гаранта" можна списати і зовсім хітову репліку: "Нам не треба йти на Захід – ми вже там, нам не треба домагатися його прихильності – ми - його частка". Щоправда, раз такі справи, незрозуміло, навіщо Кучма оголосив, що наступного десятиріччя для України "питання отримання членства в Євросоюзі має постати в практичній площині".

Послухати ці суперечливі характеристики Кучми зібралася вся чиновниька верхівка країни і регіонів. Поруч з Кучмою сиділа дружина, потім президент Росії - Путін і Польщі - Квасьневський. За ними – прем'єр Кінах, президент Македонії - Трайковський, голова Верховної Ради - Плющ, перший президент України - Кравчук, перший віце-спікер - Медведчук, секретар Ради національної безпеки і оборони - Марчук, мер Києва - Омельченко.

США представляли сенатор Річард Лугар і заступник держсекретаря США з європейської та євразійської політики Елізабет Джоунс. Були також делегації Грузії, Канади, Китаю, Чілі.

Перед початком зборів присутні в залі тепло вітали один одного, обнімалися і цілувалися. Торжества почалися внесенням державного прапора і прослуховуванням державного гімну України, після чого на сцену для виступу піднявся Кучма в супроводі 10-річних дітей - ровесників незалежності. Після виступу Кучми почався концерт, що супроводився істерикою у автора цих рядків – виникла вона через поведінку і костюми конферансьє.

А ще в четвер удень Кучма, Квасьневський, Плющ і Кінах перерізали стрічку на відкритті монумента Незалежності України на однойменному Майдані. Україна повинна мати "універсальний символ своєї державності, як у США - статуя Свободи", зазначив з приводу Кучма. А вартість цього задоволення - 50 мільйонів гривень – такий загальний кошторис будівництва монументу незалежності України разом з музеєм "Україна незалежна".

Читайте також повний текст виступу Кучми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...