Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Думки під фанфари: Удовенко проголосив "другий етап національно-визвольної революції", а Мороз, як і раніше, оптиміст

Четвер, 23 серпня 2001, 19:28
"Найголовніше те, що українська держава відбулася", - сказав в четвер напередодні урочистостей у Палаці "Україна" лідер Народного Руху України Генадій Удовенко. "Головне почуття, яке я відчуваю – збулося те, за що боровся Рух". Тепер, зі слів Удовенка, "наступив другий етап національно-визвольної революції", що полягає в подоланні економічної кризи, підвищенні добробуту українського народу, об'єднання навколо української національної ідеї.

Один з авторів Конституції України, позафракційний депутат Михайло Сирота зустрічає свято зі складними почуттями. З його слів, це перша річниця незалежності, коли навпроти Палацу "Україна" "стоять опозиціонери не тільки з червоними, але і з жовто-блакитними прапорами, уперше між ними і цим палацом грає духовий оркестр, щоб заглушити вигуки людей". Сирота щасливий, що у українців є своя держава, хоча вважає, що "дев'ять з десяти людей хотіли б дещо іншого в рамках незалежності". З його слів, 10-а річниця незалежності - це "переддень надзвичайно жорстких випробувань, коли в бій будуть кинуті дві сили – цинічні кримінальні гроші, які захочуть встановити над Україною остаточний контроль, і патріотичні сили". Сирота також висловив переконання, що 20-а річниця незалежності буде "без опонентів, широкої, щирої, повної любові і гордості за свою країну".

Знаменною віхою в житті держави назвав першу річницю незалежності член фракції Компартії Борис Олійник. "Сам факт, що у другому тисячолітті з'явилася така зірка, як суверенна Україна, це позитив не тільки для Європи, але і для всього світу", - вважає парламентар. Не все відбувається так, як замислювалося, сказав Олійник, зазначивши, однак, що це нормально. "Навіть між задумом письменника і його реалізацією є пауза", - сказав він. Незалежність, на думку Олійника, "реалізується не зовсім вдало і вміло, але будемо сподіватися на краще".

Лідер групи "Трудова Україна" Ігор Куль переживає "святкові" почуття, і переконаний в тому, що "зворотні процеси неможливі".

Член фракції СДПУ(О) Борис Андресюк ще більш емоційно заявив, що відчуває себе так, "неначе у другий раз народився на світ".

Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз сказав, що відчуває "відповідальність моменту". Він позитивно відповів на питання, чи переживає він почуття оптимізму за майбутнє України. "Україна буде нормальною демократичною державою, і все те, про що ми говорили, стане реальністю", - сказав він. Разом з тим, зазначив Мороз, "при авторитарному режимі Україна просто не буде державою".

Голова Верховної Ради Криму комуніст Леонід Грач заявив, що Україні вдалося вирішити одну з найголовніших проблем – кримську. "Це одне з найбільш смачних блюд на ювілейному столі", - сказав кримський спікер. Головним він також вважає той факт, що Україна відбулася як суверенна і цілісна держава. Десять минулих років, зі слів Грача, "були виткані з протиріч", оскільки держава створювалася "з чистого листа", і не все відбувалося так, як задумувалося. І зараз, зазначив він, існує багато проблем, однак, держава може вирішити їх самостійно.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування