На День Незалежності "Файненшл Таймс" змальовує Україну чорними фарбами

П'ятниця, 24 серпня 2001, 19:29
Британська газета "Файненшл Таймс" вміщує розлогу статтю під заголовком "Після десяти років українці зважують досягнення незалежності", де вже у підзаголовку зазначається, що за військовими парадами політики простежують посередні досягнення, а критики бачать лише втрачені можливості.

Часопис також наводить іншу статтю, присвячену Україні, де вказується, що, згідно із статистикою Міжнародної організації праці, чотири з п'яти українців вважають себе бідними і не сподіваються подолати злидні до старості. 80% громадян України вважають, що у них немає доступу до задовільного медичного обслуговування. 40% працівників не отримували зарплатню впродовж останніх трьох місяців. Хоча офіційна статистика по безробіттю не перевищує 5%, згідно з опитуваннями Міжнародної організації з праці, без роботи в Україні перебувають принаймні 12% респондентів.

Зазначаючи, що українські політики вважають головним досягненням першого десятиріччя утвердження української держави, "Файненшл Таймс" вказує, на, загалом, жалюгідний стан української економіки.

Україна втратила свої позиції як центр машинобудування, оскільки підприємства не спромоглися пристосуватися до світових стандартів по тому, як військові замовлення часів Холодної війни завершилися. Окрім того, уся промислова інфраструктура, починаючи з доріг, залізниць, водогонів, ліній електропередач та каналізації засвідчують цілковитий занепад, що ляже колосальним навантаженням на майбутні уряди. При цьому часопис цитує першого президента України Леоніда Кравчука, який визнав, що першу декаду української незалежності не можна вважати успішною.

Що стосується сучасного президента Леоніда Кучми, завершує "Файненшл Таймс", то його репутація помітно похитнулася після минулорічних звинувачень у причетності до вбивства журналіста. Рівень довіри до Кучми, веде далі "ФТ", впав нижче позначки у чотири відсотки і більшість українців міркують хто може стати наступним президентом України.

Сам президент Кучма при цьому цілком зберігає владні важелі і на наступних парламентських виборах планує підтримати центристську коаліцію на чолі з проросійськими промисловиками, завершує "Файненшл Таймс".

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування