У Каліфорнії поховано родичів Солтиса

Неділя, 26 серпня 2001, 17:11
У каліфорнійському Сакраменто в неділю було поховано шістьох родичів Миколи Солтиса. На службу у місцевій церкві за православним обрядом зібралося понад 5 тисяч представників української та російської громад, а церемонію охороняли кілька десятків співробітників поліції, повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

 
3-річний Сергій Солтис, убитий батьком останнім
 
До Сакраменто прибули батьки і старший з чотирьох братів дружини Миколи Солтиса Люби – Анатолій Наконечний. Промовляючи до учасників жалобної церемонії, він розповів, як у минулому, ще в Україні, Микола Солтис неодноразово вдавався до насильства щодо дружини, яку родичі переконували не їхати до Америки. Проте, за словами Анатолія Наконечного, 9 місяців тому Любов перебралася до США, наполягаючи, що її синові потрібен батько.

У п'ятницю Варвара Солтис, мати українського імігранта-вбивці шістьох родичів, звернулася до сина через телебачення з проханням добровільно здатися владі і не заподіювати більше нікому болю.

 
Звернення до сина Варвари Солтис (справа) читає перекладачка
 
Виступ транслювала місцева телестанція Каліфорнії. Різанині в Сакраменто, що сталася минулого понеділка, була також присвячена передача "Люди, що найбільш розшукуються в Америці", яка вийшла в ефір на національному каналі Fox в суботу увечері, повідомляє CNN.

Капітан Джон МакГіннесс з департаменту шерифа Сакраменто зазначив, що пошук Солтиса буде зосереджений в українській общині Сакраменто, де він може знайти допомогу. Представники поліції висловлюють невдоволення на адресу членів української громади, які, на їх думку, не сприяють належним чином у пійманні їх земляка-вбивці. У свою чергу ті заявляють, що вони як можуть стараються надати допомогу поліції, передає з США РІА "Новости".

Тим часом, загін в кількості 100 поліцейських, в який включені співробітники поліції, що володіють російською та українською мовами, зосередили пошук на Сакраменто, де проживає україно-російська громада чисельністю в 75 тисяч осіб.

На першому етапі розслідування слідчі вважали, що Солтису навряд чи хтось стане допомагати переховуватися від поліції. Однак зараз існує підозра, що йому хтось надає допомогу. Так, жінка, що побажала залишитися невідомою, повідомила телефоном поліцію, що бачила на дорозі машину "Форд Експлорер", за кермом якої знаходився злочинець. Поруч з ним була якась жінка.

Агентство ЕФЕ з посиланням на джерела в поліції повідомляє, що Солтис входив до банди рекетирів. Слідчі мають в своєму розпорядженні інформацію, що він за допомогою здирства добув гроші у літніх членів українсько-російської общини в Сакраменто. З собою у Солтиса ніби є близько 15 тисяч доларів.

Заступник начальника Управління поліції Сакраменто Тому Фігмік заявив, що пошуки злочинця ускладннються, оскільки Солтис не користується кредитною карткою, на його банківському рахунку є незначна сума грошей, тому він не виходить з укриття, щоб отримати гроші.

 
У списку ФБР Солтис - поряд з найстрашнішим терористом світу Усамою бен Ладеном
 
Крім Сакраменто, особливі зусилля поліція приділяє перевірці районів компактного поселення імігрантів з Росії і України у Річмонді, Орегоні, а також тримає під контролем Сієттл, Шарлотт в Північній Кароліні, а також Бінгемтон в Нью-Йорку, де Микола Солтис раніше проживав або має родинні зв'язки.

З 23 серпня Микола Солтис включений ФБР до списку 10 людей, розшуку яких приділено найбільшу увагу. Нагорода за допомогу в його пійманні збільшена до $70 тисяч.

Одне з пояснень спалаху жахливого насильства, коли Солтис протягом доби убив свою вагітну дружину, трирічного сина, малолітніх племінника і племінницю, а також літніх тітку і дядька, полягає в тому, що Солтис може страждати галюцинаціями. Принаймні, до такого висновку прийшов психолог з Фордемського університету в Нью-Йорку професор Баррі Розенфельд. "Череда вбивств зупиниться, коли Солтис почне виходити з цього стану. А поки цього не сталося, його жертвою може стати будь-хто", - цитує професора BBC.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...