Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німці провели атестацію Кучми

Понеділок, 27 серпня 2001, 14:18
Принаймні утретє протягом 2001 року провідна німецька газета "Ді Вельт" ставить Кучмі незадовільну оцінку у розділі "Оцінка особистостей". Чергову двійку видання пояснює поведінкою "гаранта" під час святкування Дня незалежності. "Як у старі добрі часи, український президент Кучма та його російський колега Путін приймали в Києві військовий парад. Нові танки та ракети мали показати світові, що незалежній Україні виповнилося десять років і що вона таким чином, як запевнив Кучма, затверджується "навіки". Коли з огляду на складне економічне становище України доречнішою була б жалобна та сповнена драматизму промова". Замість цього, зазначає "Ді Вельт", "президент привітав земляків з гучним пафосом".

"Але на радість Заходу Кучма все ж часом буває відвертим у своїх промовах. Цього разу відвертість проявилася в заяві президента про те, що він збирається піти зі своєї посади в 2004 році. Таким чином було дано відповідь принаймні на одне з багатьох відкритих питань, які існують у цій прикордонній країні, що поєднує Схід із Заходом", - цитує "Ді Вельт" у огляді німецької преси українська служба радіо "Німецька хвиля".

Роль першої особи України у останні дні вирізняє й інше німецьке видання "Франкфуртер Альгемайне". "Як і в попередні роки, під час святкування Дня незалежності України минулої п'ятниці в центрі уваги знаходилася одна-єдина особа – президент країни Леонід Кучма. Здається, Кучмі вдалося перечекати політичну кризу, яка почалася приблизно рік тому. Незабаром виповниться рік з того часу, як зник опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе, а потім було знайдено його жахливо понівечене тіло та оприлюднено аудіозаписи, які свідчили про нібито причетність до цього президента. Кучма називає усе це змовою проти стабільності в Україні та його особи зокрема, яка була організована його противниками в Україні та за кордоном. Лише українці з діаспори не погодилися з таким поясненням та освистали Кучму під час третього Всесвітнього форуму українців у Києві. Опозиція хоче, щоб скандал закінчився відставкою Кучми, але вона занадто слабка для цього. Під час святкування Дня незалежності її було майже не видно, бо опозиції все одно не надають слова на державному телебаченні. Останніми днями в Україні лунали урочисті та святкові промови, а також оптимістичні прогнози на майбутнє. У цьому Кучма - справжній майстер", - підкреслює газета.

"Візити до Києва польського лідера Квасьнєвського та президента Росії Путіна були не просто буденними політичними подіями, вони, між іншим, мали символічний характер. Обидва представляють народи, які свого часу були запеклими ворогами українців. Сьогодні ж обидва готові святкувати незалежність України разом з українцями".

На неоднозначному характері поточного моменту в Україні зупиняється і "Франкфуртер Рундшау". "Через 10 років після здобуття незалежності в Україні відчуваються ознаки економічного підйому. Водночас бідність, корупція та слабкість демократії заважають зробити позитивний підсумок у день ювілею". Крім подолання економічних негараздів, що супроводжували державу дев'ять з десяти років історії, видання пише про те, що "Україна має подолати культурний поділ". "На православному сході країни, де говорять не українською, а переважно російською мовою, нова держава користується меншою підтримкою, ніж у західній частині України".

"Внутрішні протиріччя в Україні знайшли своє відображення й у зовнішній політиці, - написала у святкові дні берлінська газета "Тагесшпігель". - З одного боку, Україна докладає чимало зусиль, розбудовуючи тісніші зв'язки з Європейським союзом і НАТО. З другого – особливо в кризові часи – Київ змушений спертися на плече Москви". "Для Заходу Україна була важливою доти, доки у неї була ядерна зброя та не було закрито Чорнобильську АЕС, вважає київський професор соціології Валерій Хмелько. "Сьогодні Західна Європа не виявляє особливої зацікавленості Україною", - саркастично зауважує Хмелько на сторінках "Тагесшпігель".

Читайте також про попередні "двійки" Кучми:

Кучма стане Чікатілом для Тимошенко
Кучма знову потрапив до рейтингу політиків-невдах на сторінках берлінської Die Welt. Дії Кучми, вважають в газеті, спрямовані проти одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко, заслуговують на оцінку "незадовільно", простіше кажучи – "двійку".

Кучмі поставили "двійку"
"А Захід ще й відкрито закликає: шановне панство, підслуховуйте спокійно ваших президентів і прем'єрів, ми дамо вам політичний притулок. Якби я був прем'єр-міністром, то я просто написав би заяву і пішов. Навколо мене панує психоз. Подивіться на цей цирк з демонстраціями. При цьому людям платять, щоб вони брали в них участь. Для багатьох студентів це справжній бізнес", каже Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування