Кучма: "Ікони нам не потрібні"

Середа, 29 серпня 2001, 21:40
Невідомо, де знаходиться та Україна, президентом якої є Кучма. Може, на Марсі – "гарант" і досі вважає, що Гонгадзе "не писав нічого про президента", а тому й замовляти його вбивство не було сенсу. У середу на свій бік Кучма намагався залучити відомого американського журналіста Джона Маклафліна, який взяв у нього інтерв'ю.

Крім чергових реплік про непричетність до зникнення Гонгадзе ("для чого президенту, який переконливо, більш ніж переконливо, переміг на виборах на другий термін, журналіст, який не писав нічого про президента"), Кучма продемонстрував, що він намагається аналізувати ситуацію. За його логікою, касетний скандал мали б спровокувати росіяни. Але радіо "Свобода" сімнадцять годин на добу тільки про це і мовила, а фінансує цю радіостанцію Конгрес Сполучених Штатів, передає роздуми "гаранта" перед камерою ТСН каналу 1+1.

Крім цього моменту, невідповідність задекларованому стратегічному партнерству між США та Україною Кучма знайшов у рішенні Вашингтону надати притулок майору Мельниченку. І це при тому, як у Штатах ставляться до шпигунів, розійшовся "гарант".

Але, надарувавши шпильок Америці, в принциповому для Білого дому моменті Кучма підтримав. Він заявив, що не бачить альтернативи програмі протиракетної оборони американського уряду, і Володимир Путін з Джорджем Бушем мають домовитися і розв'язати суперечки.

А далі було несподіване. З гіркотою та ностальгією у голосі Кучма поділився з американським журналістом ледь не військовою таємницею – ну, принаймні, часів "холодної війни": "Ми виробляли саму, я вибачаюсь за слово, кращу ракету в світі – СС-18, яка в Америці має назву "Сатана". Так оця ракета має усі можливості уникнути любої протиракетної оборони".

Ще одна метаморфоза Кучми – його несподівано стала тішити ситуація всередині країни: "Якщо подивитися на всі пострадянські республіки, та й на деякі східні країни, то я вважаю, що ситуація економічна в Україні краща, ніж в інших". Однак батьком цією перемоги є не лише Ющенко, який не виправдав надій "гаранта". "Він зобов'язаний був співпрацювати з парламентом, з більшістю, яку йому створив президент. Він молитися повинен на цю більшість. [Тут Кучма завзято перехрестився.] Бо ця більшість – політична підтримка уряду, без якої рухатися не можна було далі. А сидіти іконою – ікони нам не потрібні. Нам потрібні діючі особи в уряді".

Однак, схаменувся Кучма, він не бажав відставки екс-прем'єра. І, незважаючи на припадок відвертих ревнощів, "гарант" запевнив американців, що підтримує добрі відносини з Ющенком і вважає його перспективним політиком.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News