Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тепер Кучма буде контролювати "справу Солтиса"

П'ятниця, 31 серпня 2001, 12:29
Кучма за доброю традицією взяв на особистий контроль… справу Солтиса. За словами міністра закордонних справ Зленка, перед МЗС, незважаючи на звинувачення українському імігранту, "гарант" поставив завдання "забезпечити об'єктивне та неупереджене ставлення" до українця з боку властей і домагатися дотримання їх прав. Крім справи Солтиса, у п'ятницю на особистий контроль до Кучми з аналогічними вимогами потрапила й справа Вiкторiї Мамонтової, засудженої в Таїланді до смертної кари за зберігання героїну.

У четвер в столиці Каліфорнії Сакраменто російськомовними поліцейськими було проведено перший допит Миколи Солтиса. Українського імігранта, що підозрюється в жорстокому вбивстві шести найближчих родичів, було арештовано напередодні у внутрішньому дворі будинку своєї матері, де він ховався від поліції.

За повідомленням CNN, Солтис відмовився від конституційного права мати захисника в суді, однак погодився повністю співробітничати зі слідчими.

Для забезпечення прав арештованого до Сакраменто відправився консул України в США Валентин Наливайченко. З його слів, незважаючи на те, що Солтис, в зв'язку з його від'їздом до США, не стоїть на консульському обліку України, "ми його вважаємо громадянином України, тому що указу про вихід його з громадянства немає". Для того, щоб вийти з українського громадянства і отримати громадянство іншої країни, він повинен був направити заяву про намір вийти з українського громадянства.

Як повідомив шеф МЗС Зленко, український консул готовий зустрiтися з Солтисом i вислухати всi його побажання в разi, якщо вiн звернеться з вiдповiдним проханням. Він також має виконати всi формальностi, в тому числi i вирiшення фiнансових питань, для забезпечення перевезення трун iз загиблими дружиною та сином Солтиса до Тернопiльської областi для поховання.

 
 
Стали відомі деякі деталі арешту Солтиса. У четвер о 7:45 ранку, перед зміною поліцейських, які ведуть спостереження і охорону будинку, де проживають родичі Солтиса, один з офіцерів побачив, як члени сім'ї підозрюваного почали вибігати з будинку. "Двері гаража відкрилися, вони кинулися вибігати. Коли ми пішли за ними до найближчого магазину, один з них якраз дзвонив 911. Було абсолютно очевидно, чому вони поспішали покинути будинок", - розказав на прес-конференції детектив Кріс Йоахим.

Також з'ясувалося, що мати Солтиса обманювала представників правоохоронних органів, намагаючись допомогти сину сховатися від правосуддя. Незважаючи на те, що в розпорядженні Варвари Солтис знаходився виданий їй спеціальний прилад для термінового виклику поліції, вона ним не скористалася, повідомляє РІА "Новости". Більш того, якимсь чином їй вдалося повідомити Миколі, коли він може проникнути до будинку, не наражаючись на небезпеку бути негайно схопленим – в момент, коли збиралися мінятися чергові поліцейські.

У задньому дворі будинку матері Солтис переховувався під старим письмовим столом. Судячи з його зовнішнього вигляду, він жив у полі, яке знаходиться недалеко від будинку, цитує Бі-Бі-Сі шерифа округу Сакраменто Лу Бланаса. Біля нього була виявлена докладна карта околиць Сакраменто і ніж для чищення картоплі, сам він мав кількаденну щетину, був брудний і убого одягнений. При арешті Солтис не чинив опору.

Незважаючи на те, що підозрюваний поводився спокійно, брат Миколи Солтиса Степан, коли помітив його на подвір'ї, все ж перевів всіх членів сім'ї, що були в будинку, до гаражу, а потім включив охоронну сигналізацію для того, щоб викликати поліцію. Однак сигналізація не спрацювала і Степан на машині поїхав до сусіднього магазину, з якого йому вдалося зв'язатися з поліцією.

Зі слів помічника шерифа округу Сакраменто Білла Самюельсона, під час арешту Солтиса його родичі знаходилися в стані шоку. Його брат був настільки переляканий, що не зміг повернутися до будинку для того, щоб взяти участь в офіційному пізнанні.

За деяким даними, повідомляє Інтерфакс-Україна, в ході першого допиту Солтис ствердно відповів на питання слідчих, чи убив він своїх родичів. Вчинок він пояснив тим, що він ніби знав про намір родичів отруїти його.

Американська телекомпанія "Фокс" повідомила, що мати Солтиса змогла обдурити детектор брехні, який застосовувався при першому допиті, коли поліція намагалася дізнатися, в якому стані знаходився Микола Солтис в момент появи в її будинку, з якого він втік вже разом з трирічним сином. Тоді мати переконала поліцію, що Микола був спокійним, і його зовнішній вигляд нічим не видавав щойно скоєного злочину. Таким чином у поліції не повинно було виникнути здивування з приводу того, що мати виявилася здатною віддати малюка-внука в руки забрудненого кров'ю щойно вбитих п'ятьох родичів сина. Зараз, очевидно, що Варавара Солтис вже тоді знала про те, що трапилося, однак це не перешкодило їй, матері і бабусі, допомогти сину замести сліди злочину.

Обвинувачення Солтису буде винесено орієнтовно майбутнього вівторка.

Читайте також хроніку "справи Солтиса":

Солтиса арештовано в будинку матері
Український імігрант Микола Солтис, що підозрюється у вбивстві своїх шести родичів, арештований в четвер в будинку матері, заявив шерифа округу Сакраменто Лу Бланас.

Солтис залишається громадянином України
Микола Солтис, який другий тиждень знаходиться у всеамериканському розшуку як підозрюваний у вбивстві шести найближчих родичів, є громадянином України. Зі слів спікера українського МЗС Сергія Бороденкова, Солтис заяву про вихід з громадянства України не подавав.

У Каліфорнії поховані родичі Солтиса
У каліфорнийському Сакраменто у неділю були поховані шестеро родичів Миколи Солтиса. На службу в місцевій церкві за православним обрядом зібралося понад 5 тисяч представників української і російської громад, а церемонію охороняли декілька десятків поліцейських.

Поліція взяла під охорону родичів серійного вбивці Солтиса
Третій день пошуків серійного вбивці Миколи Солтиса не приніс результатів. Поліція в три рази, до $30 тисяч, збільшила нагороду за інформацію, яка дозволить арештувати 27-річного імігранта з України, що підозрюється в скоєнні вбивств шести найближчих родичів. До пошуків підключено ФБР.

Імігрант з України убив свого сина
До пошуку серійного вбивці-імігранта з України залишається прикутою увага всієї Америки. У вівторок він довів кількість своїх жертв до шести. Поліція штату Каліфорнія виявила тіло трирічного сина Миколи Солтиса - Сергія.

Українець шокував Америку
Іміджу багатостраждальної держави, яка збирається відсвяткувати 10 років незалежності, нанесений ще один удар. У понеділок 27-літній імігрант з України Микола Солтис здійснив одне з найжорстокіших вбивств за останні декілька років в США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування