Кучма призначив намісника у ПЕКу

П'ятниця, 31 серпня 2001, 20:43
Оклад в 370 гривень і титул держсекретаря Міністерства палива і енергетики на наступні п'ять років – якщо, звичайно, обійдеться без фатальних помилок – отримав у п'ятницю глава Житомирської обладминистрации Володимир Лушкін.

Призначення Лушкіна держсекретарем записано в указі Кучми. Іншим указом, повідомляє Інтерфакс-Україна, главою Житомирської обладміністрації призначений Микола Рудченко, який був раніше першим заступником глави регіону.

Володимир Лушкін народився 1946 року. З квітня 1998 року очолював Житомирську обладміністрацію. Раніше працював головою правління "Житомиробленерго". Є заступником глави обласної організації Народно-демократичної партії.

Непримітне на перший погляд призначення Житомирського губернатора держсекретарем Мінпаленерго набуває нового звучання в зв'язку зі свіжим листом, підписаним фахівцями київських представництв Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку і Агентства США з міжнародного розвитку.

Історія така. У зверненні до першого віце-прем'єра Дубини вони досить жорстко попросили український уряд не втручатися у тарифну політику обласних енергокомпаній, інакше Україна не зможе залучити західний капітал на приватизацію нового пакету обленерго і може змусити піти з ринку капіталістів, що вже встигли прописатися.

"Західні експерти – члени української робочої групи з приватизації енергетичної галузі проінформували пана Дубину, що стратегічні інвестори, які в квітні 2001 року купили на конкурсі чотири обленерго, дотримуються всіх прийнятих на себе зобов'язань. У тому числі головного – оплачувати 100% всієї електроенергії, що постачається з оптового ринку. Сьогодні настала черга української сторони виконувати свої обов'язки за угодою", - пише російський "КоммерсантЪ" у п'ятницю.

Уряд обіцяв створити інвесторам такі умови, щоб вони не тільки могли відшкодовувати експлуатаційні і виробничі витрати, але і отримувати 17% річних на внесені інвестиції – тобто фактично погодився на підвищення тарифів на електроенергію. Відпрацьовувати вкладені гроші в серпні цього року зажадала "Житомиробленерго", де 75,56% належить словацькій фірмі Vychodoslovenske Energeticke Zavody, яка придбала компанію на конкурсі в 2001 році.

Однак, пише "КоммерсантЪ", заявка приватизованого обленерго на підвищення тарифів була проігнорована – "під тиском адміністрації Житомирської області", яку і очолював новопризначений держсекретар.

Офіційно пояснювалося це тим, що підвищення тарифів приведе до посилення соціальної напруги аж до масового безладдя. А неофіційно – крайньою непопулярністю рішення напередодні парламентських виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...