У Білорусії переміг Лукашенко

Понеділок, 10 вересня 2001, 00:00
За Лукашенка проголосувало у п'ять разів більше білорусів, ніж за лідера опозиції Гончарика. Вранці в понеділок глава ЦВК Лідія Єрмошина оприлюднила попередні підсумки голосування:

Олександр Лукашенко - 75,62%
Володимир Гончарик - 15,39%
Сергій Гайдукевич - 2,48%

Явка виборців - 83,85%

Найвищий рівень довір'я лідер опозиції Гончарик отримав у Мінську - 30,53% голосів. Відповідно, у білоруській столиці у Лукашенка найнижчий рівень довір'я - 57,32%.

У ніч з неділі на понеділок Лукашенко на прес-конференції у своїй резиденції заявив, що Білорусія може розраховувати на "позитивну оцінку міжнародних спостерігачів". "Захід адекватно оцінить ситуацію в республіці", і вже "зараз спостерігаються позитивні тенденції у взаємовідносинах". "Ми готові будувати наші відносини з Заходом, забувши про наші розбіжності", - підкреслив Лукашенко.

Вночі Гончарик виступив на небагатолюдному мітингу із заявою, де повідомив, що не визнає результатів виборів та вимагає другого туру голосування. Він сказав, що має в розпорядженні дані паралельного підрахунку голосів "Незалежне спостереження", згідно з яким за нього проголосувало 40% виборців, а за Лукашенка – 46%.

У той же час представники "Незалежного спостереження" відмежувалося від даної статистики. Голава ЦВК Єрмошина заявила, що "немає такої зареєстрованої організації. Вони неконтрольовані, їх не можна перевірити. Я не вважаю це [цифри Гончарика] документом, щоб їх спростовувати".

Поїздка до Мінську стала можливою за підтримку Міжнародного фонду "Відродження".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...