Пріоритетом в Ялті стане газопровід "Одеса-Броди"

Понеділок, 10 вересня 2001, 21:07
На самміт, який проходитиме протягом двох днів в Ялті, у Лівадійському палаці, прибули прем'єр-міністр Бельгії, яка головує зараз в ЄС, Гі Вергофстадт, віце-прем'єр Бельгії Луї Мішель, представник Союзу з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'ер Солана, а також голова Єврокомісії Романо Проді.

Проді оцінив як позитивні стосунки між Україною і Євросоюзом. Він підкреслив, що зараз економіка України стає "все більш сильною, все більш могутньою". "Це приємно", - сказав він.

А прем'єр-міністр Бельгії Гі Вергофстадт заявив, що Європейський Союз надає великого значення самміту "Україна-ЄС".Він зазначив, що це - четвертий самміт Україна-ЄС. У ході самміту буде обговорюватися широке коло питань, в тому числі "створення демократичної держави".

На порядку денному переговорів - підписання угоди про партнерство і співпрацю України з ЄС, співпраця в галузях юстиції і внутрішніх справ, енергетиці і охороні навколишнього середовища.

Як заявив директор департаменту МЗС України по європейській інтеграції Євген Перелигин кореспонденту Німецької хвилі, в Ялті буде прийняте політичне рішення про подальшу співпрацю України і Євросоюзу.

У ході самміту "Україна-ЄС" серед інших питань буде обговорюватися питання виконання зобов'язань Європейського Союзу перед Україною в зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС.

Про це повідомив віце-прем'єр Василь Роговий. Він зазначив, що енергетичне питання буде ставитися на самміті "значно ширше". Зокрема, Україна збирається поставити питання співпраці з ЄС у спільній експлуатації газо- і нафтотранспортних систем. Зокрема, спільної експлуатації нафтопроводу "Одеса-Броди". Україна підготувала до самміту окремі напрацювання у сфері енергетики.

Тим часом, міністр закордонних справ України Анатолій Зленко сподівається, що майбутній самміт "України-ЄС" стане ще одним кроком для укладення двосторонніх угод, передусім, в економічній і енергетичній сферах.

Він висловив надію, що "якщо не на цьому, то на наступному самміті ці угоди будуть підписані". Зленко підкреслив, що економічні проблеми стануть одними з головних питань на самміті, який відбудеться в Ялті. При цьому пріоритетним він назвав питання нафтопроводу "Одеса-Броди", передає слова Зленко Інтерфакс-Україна.

Міністр також повідомив, що самміт "України-ЄС" дасть можливість обговорити широке коло питань двосторонньої співпраці України і ЄС, зокрема, стан виконання угоди про партнерство і співпрацю, існуючу в Україні і ЄС ситуацію, а також міжнародні проблеми.

Прес-секретар президента Олександр Мартиненко прокоментував повідомлення західних ЗМІ про те, що в ході ялтинського самміту Європейський Союз збирається чинити тиск на Україну, з тим щоб вона поліпшила умови для іноземних інвестицій в області будівництві нафто- і газопроводів на Захід, дотримувалася прав свободи слова і проводила обіцяні реформи.

"Нічого подібно на тиск як з одного, так і з іншого боку в ході попередніх саммітів не було, і в Україні упевнені, що не буде і цього разу ", - сказав Мартиненко.

А політолог Володимир Полохало вважає, що знакова підтримка "режимом Кучми" Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі, значні порушення прав людини і свободи слова в Україні і залежність темпів євроінтеграції держави від позиції Росії, до якої прив'язується Кучма, свідчать про те, що зустріч в Ялті не стане історичним кроком до Європи.

"Швидше за все, цей самміт підтримає певну видимість того, що Європа зацікавлена сьогодні в Україні. Офіційна Україна також, з метою легитимізації свого політичного режиму, грає в цю гру, яка називається європейська інтеграція, європейський вибір".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування