Україна та ЄС будуть продовжувати посилювати стратегічне партнерство

Вівторок, 11 вересня 2001, 13:44
Учасники Ялтинського саміту "Україна-ЄС" в ході пленарного засідання у Лівадійському палаці прийняли спільну заяву, в якій йдеться, що "саміт став важливим кроком у розвитку стосунків між Україною й Європейським Союзом, що базуються на спільних цінностях".

Сторони підтвердили зобов'язання посилити стратегічне партнерство, націлене на подальше зближення України та ЄС, "яке сприяє стабільності і процвітанню в Європі, а також зміцнює демократію, повагу до прав людини, верховенство права і ринкову економіку".

Згідно зі спільною заявою, ЄС визнав європейські прагнення України і підкреслив, що "демократичний, політичний та економічний розвиток в Україні складає стратегічну важливість для Європи".

Також ЄС підтвердив своє зобов'язання продовжувати підтримувати демократичний розвиток, права людини в Україні.

Тим часом учасники саміту Україна-ЄС ухвалили рішення про проведення консультацій стосовно проблем, які виникають в України у зв'язку з введенням країнами Євросоюзу візового режиму. Але невідомо, на якому рівні будуть проходити ці консультації.

Також в ході саміту Україна висловила свою позицію відносно розширення ЄС, зазначивши, що воно не повинно закінчуватися на західних кордонах України.

У свою чергу прем'єр-міністр Бельгії, яка головує в Євросоюзі, Гі Вергофстадт з розумінням поставився до занепокоєння України введенням візового режиму країнами Євросоюзу. При цьому він висловився за проведення таких консультацій і за найшвидше проведення діалогу з питань введення візового режиму і транскордонної співпраці.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування