Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко все ще признається в любові до Кучми

Вівторок, 11 вересня 2001, 15:18
Ющенко, від якого окремі громадяни і політичні сили все ще продовжують чекати якихось сигналів, знов їх трохи розчарував. Принаймні тих, хто у захваті від всенародно вибраного президента.

В інтерв'ю тижневику "Столичні новини", який контролює добре всім відомий Вадим Рабінович, він злегка "потоптався по опозиції" і знову вирішив повернути прихильність Кучми.

У інтерв'ю є визнання – стосунки між Кучмою і Ющенком були непростими. "У мене стосунки з президентом чесні. Ви розумієте, напевно, що вони нелегкі, - ще з часів Нацбанку мені діставалося".

Ющенко категорично відмовляється сказати хоча б одне добре слово про опозицію - "Я не бачу, щоб опозиція, як модель поведінки, давала відповідь на питання, як нам упорядкувати Україну". Хоча, може, він і має рацію.

"Блок "Наша Україна" і я - непідконтрольні президенту, але це не свідчить про те, що ми створюємо менш державницький блок…Я переконаний, що президенту сьогодні набагато потрібніша конструктивна критика від блоку державницької позиції, ніж радикалізм. І критика така від нашого блоку - не критика особисто президента. Я буду поважати президента - бо це символ моєї держави".

Отже, Ющенко остаточно поставив крапку. В опозиції Кучмі він ніколи не буде. Логіка Ющенка - яка б не була особистість людини, що перебуває при владі, - це символ, якого торкатись не можна. Обвинувачення були, суду не було, провина, як, проте, і невинність доведена не була, але "символ" залишається поза підозрами. "Син" до кінця залишається вірним "батькові".

Не тільки преса докоряє Ющенку в зайвому пієтеті стосовно Кучми. І у себе у блоці він часто чує, що, мовляв, дуже часто він консультується з президентом.

"А я хотів би навіть більше консультацій. Не для того, щоб політика блоку була підзвітна президенту, а тому, що роль президента в Україні особлива. І йому зараз нелегко. Як і самій країні. Будь-який блок від спілкування з владою не девальвує, а тільки виграє, додає до своїх позицій. Я своїм ідеям вірний - і якщо вони можуть допомогти діючій владі, якщо можуть принести користь країні, я їх готовий передати".

Про сам блок "Наша Україна" Ющенко говорить, як про щось віртуальне. Лозунг блоку: дайте чисту політику і прозору економіку".

Колишній прем'єр "ставить перед своїм блоком задачу" - створити таку політичну структуру, "яка буде цікавою для більшості виборців". "Якщо ми не запропонуємо людям ідеї, яка здатна об'єднати, наш проект розсиплеться, від нього залишаться самі спогади", - сказав він. Прем'єр при цьому не ставить задачу створити з блоку "колекцію партій".

Зараз екс-прем'єр працює над цим завданням по 12-13 годин на добу. Де-юре блок повинен відбутися не раніше жовтня, щоб у листопаді провести засновницький з'їзд. За тиждень-два планується опублікування "політичного меморандуму" із "закликом консолідуватися".

При цьому, як і раніше, Ющенко цурається особистих амбіцій. Він вважає, що "у блоці всі повинні мати однакову позицію "низького старту".

"Всі рівні, ніхто ні до кого не приєднався, а всі тільки об'єдналися заради ідеї. Я - такий же "батько блоку", як і будь-який інший мій партнер. Я хочу показати приклад при формуванні блоку: я не кар'єрний політик, не борюся за місце у списку, воно, це місце, може бути будь-яким. Хочете, піду на явно непрохідне 701-е місце! Але тільки за тієї умови, що на сімохстах місцях вище мене будуть люди, які повністю розділяють і мою програму, і мої принципи, мої підходи у політиці".

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування