Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС розказав Кучмі, як треба

Вівторок, 11 вересня 2001, 16:16
Початок саміту України-ЄС був настільки буденним - заяви Солани, Проді й інших про мир і дружбу, і готовність розвивати стосунки, що відразу стало нудно. Такі заяви вже просто набили оскому.

Але перший же вечір приніс певну інтригу. Представники ЄС не побажали спілкуватися з Кучмою інтимно, кулуарно. Бельгійські товариші, що головують зараз в ЄС, просто не з'явилися на теплу вечерю, яку Кучма влаштував на їх честь напередодні саміту. Офіційне пояснення - пізнє прибуття, яке вони ж самі й організували.

Розповідають, що прем'єр Бельгії Гі Вергофстадт хворобливо ставиться до недотримання прав людини, і його просто вивертало від спілкування з Кучмою в неофіційній обстановці. Саме тому на саміті був зроблений особливий акцент на такі проблеми, як проведення прозорих виборів і дотримання свободи слова.

Бельгійський прем'єр на прес-конференції після зустрічі повідав, що на переговорах обговорювалися "основні 4 позиції" - "важливість майбутніх парламентських виборів, свобода преси, боротьба з корупцією і поставка українського озброєння в зони конфлікту.

У спільній заяві за підсумками зустрічі обидві сторони констатували, що "українські власті повинні зробити все, що від них залежить, для поліпшення правових основ функціонування ЗМІ, безпечних умов роботи журналістів".

"Сторони також прийшли до висновку про важливість проведення і завершення відкритих, прозорих і неупереджених розслідувань загибелі через нез'ясовані причини журналістів в Україні.

При обговоренні політичного розвитку України президент країни Леонід Кучма підкреслив прихильність України до демократії, верховенства права, прав людини, свободи слова, громадського суспільства. Він відзначив заходи, прийняті в Україні з метою підтримки і зміцнення цих цінностей".

Приблизно така ж увага була приділена майбутнім виборам.

"Європейський союз закликає Україну забезпечити демократичну, прозору підготовку парламентських виборів майбутнього року і активізувати зусилля для проведення правової і адміністративної реформ.

Вибори дадуть можливість продемонструвати демократичний прогрес в Україні".

Однак, фіксація цієї теми у заключному документі ще ні про що не говорить. Заяви, в тому числі і намір Кучми запросити в Україну за 6 місяців до виборів міжнародних спостерігачів, прозвучали лише з вуст представників ЄС. Кучма при цьому мовчав.

Однак, європейці все-таки змусили Кучму зробити декілька признань. Одне - майже сенсаційне. "Зі всією відповідальністю заявляю, що з боку держави робиться все, щоб преса почувала себе вільною".

Ще одна несподіванка - президент публічно визнав, що в Україні немає свободи слова. Однак причина відсутності свободи слова у Кучми дещо різниться від загальноприйнятої у журналістському середовищі. Принаймні, ця причина вторинна.

У нас немає свободи слова, тому що економіка така. "Вважаю, що тієї свободи преси, яка існує на Заході, у нас ще довго не буде з простої причині - економічної", - заявив Кучма. Висловитися з цього приводу після саміту України-ЄС його примусили журналісти, які прибули з Бельгії. Їх було небагато, але найжорсткіші питання належали саме ім.

В Україні ЗМІ належить "приватним особам, групам, і держава на них впливу не має". Цікаво, що у всьому іншому світі преса належить як приватним, так і державним структурам, але проблем зі свободою слова там набагато менше.

Тут Кучма нагадує, що у світі преса живе за рахунок реклами, а в Україні ринок реклами відсутній. Умови, бачте, в Україні не ті.

Не обійшлося без прикладів - середня зарплата в Україні дорівнює приблизно $50, тому пересічний громадянин не має можливості купити газету. "Може в таких умовах бути свобода ЗМІ?," - задав риторичне питання Кучма.

Президенту явно не подобається, що у держави "всього дві державні газети і один канал".

Ще одне жорстке питання від бельгійського журналіста - про "касетний скандал". Кучма аж отетерів - йому вже давно в Україні таких питань не задають. Ви, молодий чоловіче, очевидно, перший раз в Україні, порозповідали вам тут всякого, а ви і повірили, почав було Кучма. "Та ні, взагалі-то я тут четвертий раз," - скромно зашарівся журналіст. Кучма осікся, але історія появи касетної справи і його мотивація не змінилася.

Касетний скандал вигадали, щоб дестабілізувати соціально - економічну ситуацію в країні. "Я і переважна більшість українців вважаємо це серйозною провокацією, направленою на дестабілізацію соціально-економічної ситуації в Україні". При цьому він прямо звинуватив західних журналістів у роздуванні "кампанії" навколо цієї справи. Такої кампанії не розгорталося з жодного питання, що стосується України.

Картинка вимальовується цікава - Кучма змушений зображати з себе демократа, а демократи - Солана, Проді і бельгійський прем'єр Гі Вергофстадт говорять, як треба, а Кучма демонструє, як є і як буде. Свободи слова немає, незважаючи на те, що держава робить все, щоб преса відчувала себе вільною. Робить все, а свободи немає. Значить і не буде...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування