Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Курс долара може змінитися у будь-який момент

Середа, 12 вересня 2001, 13:40
Курс купівлі долара у деяких валютних кіосках у центрі Києва у середу вранці впав до 4 грн за 1$. Більшість кіосків працюють, черг і ажіотажу не спостерігається.

Коливання курсу обміну готівкової марки не так істотні: купівля коливається в межах 2,2-2,4 грн./DM1, продаж - 2,45-2,5 грн./DM1. Аналогічна ситуація і з рублем: купівля - 1,6-1,8 грн./RR1, продаж 1,8-1,9 грн./RR1.

Найближчим часом у Нацбанку оголосять про майбутню валютну політику України у зв'язку з останніми подіями в США і реакції міжнародних ринків.

Однак вже зараз міністр фінансів і чиновники НБУ заявляють, що зможуть контролювати ситуацію на фінансовому ринку країни і закликають українців не продавати терміново американські долари.

Вранці відбулася екстрена нарада у прем'єр-міністра Анатолія Кінаха, потім - засідання Ради національної безпеки й оборони, після яких уряд і НБУ "зможуть говорити про конкретні дії".

На думку міністра фінансів котирування купівлі валюти на рівні 4,5 грн./$1 і нижче "абсолютно нереальні", аналіз подій на фінансових ринках Азії, які у середу вже почали роботу, а також інформація з центральних банків країн Європи і Америки підтверджує, що ситуація на світовому фінансовому ринку знаходиться під контролем.

Як вважає Мітюков, неминучий вплив подій, що відбулися в США, на ситуацію на фінансових ринках є тимчасовим і обмежиться зниженням курсів акцій на "5-7-8"% і американського долара на "1-2-3-5"%.

"Про що можемо говорити безпосередньо, так це про те, що всі фінансові операції, які початі, тепер призупинені. Але не варто думати, що виникне економічний коллапс".

У перерві засідання Кабінету міністрів України міністр фінансів України Ігор Мітюков заявив журналістам, що Національний банк України має всі можливості забезпечити стабільність національної грошової одиниці в зв'язку з трагічними подіями в США.

Зазначивши, що аналіз впливу подій у США на валютно-фінансовий ринок України ще попереду, Мітюков повідомив, що вже зараз видно, що світові тенденції характеризуються, передусім, нестабільністю фондового ринку.

"Тут відносні коливання не перевищують 10-15% ", - заявив міністр фінансів, передбачивши, що вже найближчим часом ці коливання "припиняться ". З його слів, "набагато стабільніше за себе ведуть валютні ринки", де коливання курсу долара США до інших валют, не перевищує 3-5%.

У зв'язку з цим, Мітюков передбачив, що значне зниження курсу обміну долара у пунктах обміну валют в Україні, є "абсолютно безпідставним".

Українські комерційні банки у середу помітно знизили курс купівлі американського долара. У різних банках він коливається від 4,8 грн./$1 до 5,2 грн./$1. Курс продажу банки практично не змінили.

Зокрема, у банку "Аваль" курс купівлі американського долара встановлений на рівні 4,8 грн./$1, тоді як у вівторок він становив 5,3 грн./$1. При цьому курс продажу поменшав з 5,37 грн./$1 до 5,35 грн./$1.

Банк також трохи зменшив курс продажу німецької марки - з 2,52 грн./DM1 до 2,48 грн./DM1, однак зберіг незмінним курс купівлі - 2,3 грн./DM1.

Котування рубля банк не змінив.

Перкомбанк більш оптимістичний в оцінці наслідків теракту на американську валюту. У середу він знизив курс купівлі долара до 5,2 грн./$1 у порівнянні з 5,3 грн./$1. Курс продажу доларів в банку поменшав трохи - з 5,4 грн./$1 до 5,38 грн./$1. Перкомбанк зберіг незмінними курси купівлі і продажу німецької марки і російських рублів.

У "Народному банку" йде нарада керівництва, і курси обміну валют зможуть повідомити близько опівдні.

У Львові ЗУКБ у середу встановив курс купівлі долара на рівні 5,16 грн./$1, що на 4 коп. дешевше у порівнянні з вівторком, зберігши курс продажу на рівні 5,4 грн./$1.

Банк також на 2 коп. зменшив курси купівлі і продаж німецької марки - відповідно до 2,4 грн./DM1 і 2,5 грн./DM1.

Дніпропетровський Приватбанк у середу встановив курс купівлі долара на рівні 5,2 грн./$1, курс продажу - 5,4 грн./$1, німецької марки - 2,35 грн./DM1 на 2,44 грн./DM1, рубля 1,76 грн./RUR10 на 1,82 грн./RUR10.

Уряд заявляє про повний контроль основних напрямів національної безпеки держави і забезпечення життєдіяльності суспільства й економіки у світлі останніх подій в США, заявив прем'єр-міністр України Анатолій Кінах у середу вранці, відкриваючи засідання Кабінету міністрів.

Кінах висловив від імені уряду глибоке співчуття народу США і заявив, що Кабінет міністрів розділяє біль американців у зв'язку з великою кількістю жертв.

Дисонансом прозвучала заява міністра економіки Василя Рогового, який, не давши американцям схаменутися, вже висловив надію, що засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду з українського питання відбудеться 20 вересня, як це було заплановане раніше.

Весь світ здригнувся і змінився, а Роговий - все про своє…

А тим часом у середу у Криму курс купівлі американського долара в обмінних пунктах валюти значно знизився, в порівнянні з курсом вівторка. Курс продажу цієї валюти не змінився.

Зранку на залізничному вокзалі Сімферополя купити долар в "обмінках" можна було за 3,5 грн. Курс продажу становив 5,45 грн. за $1. У центрі міста багато обмінних пунктів закриті, а в тих, що працюють, курс купівлі на ранок становив 4 грн. за $1, продаж - 5,45 грн. за $1.

До 11.00 ранку на залізничному вокзалі кримської столиці курс купівлі американського долара підвищився до 4 грн., в центрі міста в деяких обмінних пунктах - до 4,5-5 грн. за $1.

В інших містах і районних центрах Криму курс обміну долара США також знизився. У деяких містах біля пунктів були черги бажаючих терміново продати свої долари. Курс інших валют у Криму практично не змінився.

А у Харкові закриті більшість пунктів обміну валют. Лише два пункти з 10 проводили операції з американським доларом. Купити у них долар можна було за 4,5 грн., а продати - за 5,4 грн. Окремі обмінні пункти працюють сьогодні вранці тільки з німецькою маркою і рублем.

Ажіотажу біля працюючих пунктів не спостерігається, судячи зі всього, харків'яни не вважають за краще продавати валюту за таким низьким курсом і чекають подальшого розвитку подій.

У той же час опитування, яке провів у середу вранці у прямому ефірі місцевий телеканал, показало, що думка харків'ян щодо того, як розпорядиться валютою, розділилиися. З 610 чоловік, які брали участь у телефонному опитуванні, 185 мають намір продавати долари, що є на руках, 231 - хотіли б купити долари, 194 повідомили, що не будуть поспішати з купівлею або продажем цієї валюти.

У Миколаєві у вівторок також спостерігається помітне зниження курсу долара, однак пункти обміну валют працюють у нормальному режимі. Найвищий курс купівлі досягає 5 грн. за $1, самий низький - 4,5 грн. за $1. Курс продажу - 5,35 - 5 грн. за $1 (у вівторок курс купівлі $1 в Миколаєві становив 5,41 грн., продаж - 5,47 грн.)

Як повідомили працівники ряду обмінних пунктів, валюти у наявності зараз немає. Обміни якщо і відбуваються, то дрібні. Одна з співробітниць такого пункту прокоментувала: "Кому нема чого істи - долари здають".

У той же час начальник відділу валютного контролю Управління Нацбанку України в Миколаївській області Лілія Деменко повідомили, що НБУ не міняв порядок утворення курсу валюти. Ніяких вказівок про це не було. За її словами, комерційні банки курс продажу валюти регулюють самостійно.

У Львові більшість обмінних пунктів працюють без обмежень, валюту можна купити і продати спокійно. Паніки не спостерігається, але курс купівлі долара впав.

Найнижчий курс купівлі на даний момент, який вдалося зафіксувати становив 3,5 грн. за $1, продаж - 5,36 грн. за $1. Найвищий курс прийому цієї валюти - 5,05 грн. за $1.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
Усі новини...