НБУ буде боротися за утримання долара в Україні

Середа, 12 вересня 2001, 17:51
Національний банк України відмінив торги по долару США 12 і 13 вересня на міжбанківському валютному ринку України у зв'язку з телеграмою, яка надійшла від Федеральної резервної системи США (ФРС), в якій міститься прохання мінімізувати кількість операцій з доларом США 12 і 13 вересня.

Про це повідомив начальник департаменту валютного регулювання НБУ Сергій Яременко.

"12 і 13 вересня ми не проводимо торгову сесію по долару США, тому що здійснення цих операцій зв'язане з виконанням банками-кореспондентами наших доручень по перекиданню з рахунків, чого ми б хотіли уникнути на прохання ФРС", - пояснив він.

По інших валютах торги проводяться в звичайному режимі.
До того ж НБУ готовий здійснити інтервенцію для згладжування можливих коливань на міжбанківському валютному ринку, яка може виникнути після поновлення торгів доларом.

Яременко підкреслив, що теракт в США не привів до зниження економічної потужності США, а це означає, що крім психологічних, немає інших серйозних підстав для падіння курсу долара по відношенню до інших валют.

Яременко також передбачив, що Федеральна резервна система США не буде повторно просити мінімізувати операції з доларом на більш тривалий термін і в найближчі декілька днів ситуація на ринку стабілізується.

Поки НБУ обмежив відхилення курсів купівлі-продажу валюти на готівковому валютному ринку до плюс-мінус 5% від офіційного курсу.

"Ми вважаємо за необхідним ввести норму плюс-мінус 5% від офіційного курсу, яка цілком дає можливість банкам працювати без втрат і жодним чином не створювати тих ситуацій, які вони могли створити в рамках існуючих норм", - відмітив Яременко.

Норма буде введена з 12 вересня, і буде стосуватися до всіх іноземних валют.
НБУ оцінює дії деяких банків, які припинили операції по обміну доларів або занизили курс їх покупки, як спекулятивну гру на трагедії в США або як недостатню кваліфікацію менеджменту.

По матеріалам Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування