ФБР вказує на Усаму бен Ладена

Четвер, 13 вересня 2001, 10:45
В підготовці і проведенні терактів в США було задіяно не менше ніж 50 терористів.

Про це CNN стало відомо з поінформованих джерел в американських спецслужбах. За їх відомостями, в захопленнях пасажирських літаків, які врізалися в хмарочоси в Нью-Йорку і в будівлю Пентагона у Вашингтоні, брали участь вихідці з Ближнього Сходу, ймовірно, єгипетського і саудійського походження.

Генеральний прокурор Джон Ешкрофт заявив, що в кожному з чотирьох викрадених літаків знаходилося від трьох до шести угонщиків, озброєних ножами. Деякі з них проходили навчання в приватній льотній школі в США, сказав Ешкрофт.

Особи угонщиків встановлюються. Прізвище одного з них, на думку ФБР, є в списку пасажирів одного з літаків. Можливо, деякі з терористів попали на американську територію з Канади. Ця група, вважають слідчі, мала тісні зв'язки з Усамою бен Ладеном.

Слідчим ФБР вдалося з великою ймовірностю встановити особистості терористів, що знаходилися на борту чотирьох літаків, які були використані в терактах у вівторок.

Про це заявив голова Бюро Розслідувань Роберт Мюллер. З його слів, для цього були використані списки пасажирів кожного рейсу і зміст телефонних дзвінків з бортів загиблих літаків після їх захоплення, передає CNN. За деяким даними, ФБР навіть розповсюдило фотографію одного з виконавців теракту.

Поки жодних неспростовних доказів у слідства немає, роботи продовжуються і ніяких "серйозних" арештів в середу зроблено не було. Зі слів Ешкрофта, в цей час в США проводиться найвеличезніше розслідування за всі роки існування держави.

Кілька осіб, проте, вже затримані, після того, як в Бостоні в салоні двох автомобілів виявили посібники з управління літаками арабською мовою. Двоє з п'яти, що підозрюються - брати, можливо, з Об'єднаних Арабських Еміратів.

Крім того, в аеропорту Бостона виявлений чийсь багаж, в якому знаходилися Коран, інструкція з пілотування великих літаків і апарат для розрахунків витрат палива в польоті. Саме з Бостона були угнані два літаки, що врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

ФБР проводить обшук в 36-поверховому приміщенні бостонського готелю "Вестін". Зі слів очевидців, щонайменше, одну людину затримано. Є повідомлення і про те, що кілька чоловік затримані і на півдні штату Флоріда.

Незважаючи на численні затримання, жодного арешту з пред'явленням обвинувачень не зроблено. Представники правоохоронних органів США вельми обережні у висловлюваннях, вважаючи за краще посилатися на таємницю слідства. Але ім'я бен Ладена повторюється все частіше.

BBC

* Жертв серед українських громадян немає - посольство України в Вашингтоні
* Усама бен Ладен поміщений під домашній арешт
* Терористи хотіли розгромити Білий дім
* ВСТАНОВЛЕНІ УГОНЩИКИ ОДНОГО З "БОЇНГІВ". Є ПЕРШІ АРЕШТОВАНІ
* НАТО обговорює проект документа на підтримку США
* Американці вже вигадали комп'ютерну іграшку, в якій потрібно розстрілювати літаки
* Сенат США одноголосно дозволив відповісти на теракти
* Жертви терактів – люди телебачення, політики, промисловості...
* ООН евакуює персонал з штаб-квартири в Нью-Йорку
* У Всесвітньому фінансовому центрі пожежі не було
* У Білому домі вважають, що продовження терактів не буде
* Спеціальна сесія палати представників Конгресу США почалася в Вашингтоні

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування