ФБР знає чотирьох камікадзе. У операції брали участь 50 терористів

Четвер, 13 вересня 2001, 11:15
ФБР розповсюдило фотографії ще двох камікадзе, які спрямували літаки на одну з будівель Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку – це брати Аднен і Амір Абаз Бухарі. Обидва вони - громадяни Саудівської Аравії, які довгий час жили у Флоріді в будинку ще одного з виконавців терактів Мохамеда Атта. Слідство стверджує, що всі троє пройшли курс підготовки пілотів. Як зазначає CNN з посиланням на свої джерела, у ФБР сподіваються, що знають вже імена всіх чотирьох пілотів, що стерли з лиця землі вежі-близнюки Торгового центру Нью-Йорка.

У той же час поки невідомо, чи знали нальотчики один одного, чи діяли окремо під чиїмось керівництвом. Як кажуть фахівці, терористи часто діють за розпорядженнями, виконуючи заздалегідь розписані ролі. У результаті складніше запобігти теракту, якщо інформація стане відома спецслужбам заздалегідь.

Раніше телебачення США вже показало фотографію Мохаммеда Атти, який також, вірогідно, був одним з терористів-камікадзе, що здійснив повітряний таран нью-йоркських хмарочосів. Повідомлялося, що Атта проживав в місті Корал-Спрінгс у Флоріді і незадовго до терактів Атта проходив курси управління повітряними судами.

ФБР "встановило особи багатьох терористів", що захопили у вівторок в США чотири літаки, заявив на брифінгу в Вашингтоні директор Федерального бюро розслідувань Роберт Мюллер. Анонімне джерело ФБР говорило про 10 підозрюваних. Роберт Мюллер наголосив, що поки агенти ФБР нікого офіційно не арештовували.

Під час вивчення пасажирських документів спецслужби виявили принаймні кілька чоловік, пов'язаних з ворогом США №1 - терористом Усамою бен Ладеном, який звинувачуєтся в таємному керівництві терактами, організованими в двох американських посольствах в Африці.

Журнал Time зазначає, що четверо угонщиків американських пасажирських літаків, що використовувалися у вівторок для здійснення терактів в США, були професійними пілотами. Таким чином, пише газета, в кожній групі терористів знаходився фахівець, що має льотну підготовку. Деякі з них, за твердженням журналу, в минулому працювали в саудівській авіакомпанії. Time також пише, що кілька місяців тому двоє людей, що підозрюються зараз в участі в терактах, були оголошені ФБР у розшук. Проте їм вдалося проникнути на територію США. Вони знаходилися на борту літака American airways, що виконував рейс номер 77. Ця машина була спрямована на Пентагон. У статті зазначається, що ці двоє підозрювалися тоді в зв'язках з організацією "Ісламський джихад".

Як кажуть в ФБР, квитки на літак для семи чоловіків, що підозрюються в організації трагедії, були куплені з однієї кредитної картки. Вона, як зазначають джерела, швидше за все, належала свідку, а не одному з терористів.

Двоє з камікадзе, як припускається, прибули до США з Канади, перетнувши кордон на поромі. Зараз Інтерпол уточнює подробиці їх перебування в Канаді. На думку ФБР, на борту кожного літака було від трьох до п'яти терористів.

Четверо терористів, що знаходилися на борту, зазначають у ФБР, були знайдені за допомогою орендованих ними автомобілів. Один з них був орендований двома братами з Саудівської Аравії. Крім того, в одному з обшуканих будинків була знайдена фотографія Аднен Бухарі, а також пілотське свідчення на його ім'я. Було виявлено і свідчення пілота на ім'я його брата Аміра Аббаса Бухарі. Зі слів їх сусідів, саудівські пілоти жили з дружинами і дітьми. Згідно з цими відомостями, дружина і діти одного з них покинули цю квартиру в кінці серпня.

Усього ж, як повідомляє CNN, в підготовці і проведенні терактів в США були задіяні не менше 50 терористів. Всі вони, як повідомляється, вихідці з Ближнього Сходу, ймовірно, єгипетського і саудівського походження.

Тим часом в Німеччині почалася поліцейська операція, пов'язана з терактами в США. У одному з районів Гамбурга спецпідрозділи розшукують будинок, в якому, за припущеннями, деякий час жили двоє терористів. У списках пасажирів злощасного рейсу було зазначене ім'я одного з них.

У Франції, де проживає чимало вихідців з Ближнього Сходу, уряд вживає підвищених заходів безпеки.

НТВ.Ру

Читайте також:

* ФБР вказує на Усаму бен Ладена
* Жертв серед українських громадян немає - посольство України в Вашингтоні
* Усама бен Ладен - під домашнім арештом
* Терористи хотіли розгромити Білий дім
* ВСТАНОВЛЕНІ УГОНЩИКИ ОДНОГО З "БОЇНГІВ". Є ПЕРШІ АРЕШТОВАНІ
* НАТО обговорює проект документу на підтримку США
* Американці вже вигадали комп'ютерну іграшку, в якій потрібно розстрілювати літаки
* Сенат США одноголосно дозволив відповісти на теракти
* Жертви терактів – люди телебачення, політики, промисловості...
* ООН евакуює персонал з штаб-квартири в Нью-Йорку
* У Всесвітньому фінансовому центрі пожежі не було
* У Білому домі вважають, що продовження терактів не буде
* Спеціальна сесія палати представників Конгресу США почалася в Вашингтоні

Всі новини за 12 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування