Історія Усами бен Ладена, мільйонера і терориста

Четвер, 13 вересня 2001, 16:24
Усама бен Ладен, якого в Америці вважають головним підозрюваним в здійсненні терактів, - голова таємної організації, яка, за деяким даними, постійно завдає ударів США і їх союзникам з 1990 року.

Ісламський фундаменталіст Бен Ладен - син саудівського мільярдера, попав до списку десяти найнебезпечніших злочинців, які розшукуються, з 1999. Держдепартамент США запропонував $5 мільйонів нагороди за допомогу в його арешті.

Прокуратура США стверджує, що бен Ладен - лідер al Qaeda (арабською "База"), міжнародної мережі, яку звинувачують в ударах по американських цілях. Його, зокрема, звинувачують у вибуху американських посольств в Кенії і Танзанії.

Ненависть Бен Ладена до Америки пояснюється рішенням Саудівської Аравії 1990 року дозволити США розпочати атаки з їх території на іракські сили в Кувейті і Іраці. Після перемоги США військова присутність США стала постійною.

У інтерв'ю CNN в 1997 бен Ладен заявив, що військова присутність військових США, що продовжується в Саудівській Аравії, є "окупацією священної землі".

Він покинув Саудівську Аравію в 1991 після падіння саудівської монархії, отримавши у спадщину близько $250 мільйонів.

У 1996 бен Ладен видав "fatwah," релігійний наказ, який закликає мусульман вбивати війська США в Саудівській Аравії і Сомалі. Другий fatwah 1998 року стосується і цивільних осіб США.

Свою мережу бен Ладен почав формувати в 1979, коли він прибув до Афганістану, щоб боротися з радянськими військами разом з афганським опором, відомим як моджахеди.

Він використав зв'язки і багатства своєї сім'ї, щоб зібрати гроші для афганського опору і забезпечити моджахедів гуманітарною допомогою, а також брав участь в кількох битвах на Афганській війні.

Коли війна наближалася до кінця, бен Ладен створив al Qaeda, до якої увійшли колишні моджахеди і ті, хто підтримував і постачав кошти для афганців.

Після того, як радянські війська покинули Афганістан, бен Ладен повернувся до Саудівської Аравії, де працював у сімейній будівельній фірмі Bin Laden Group. Оборот цього сімейного бізнесу доходив до 36 млрд. доларів на рік. Група займається будівництвом, інженерією, телекомунікаціями і видавничою діяльністю. До холдінгу входять близько 15 компаній. Філіали існують в різних країнах Ближнього Сходу і Азії, у Франції, Великобританії і США. Через свій філіал SICO SBG він володіє великим пакетом акцій однієї з найважливіших американських фармацевтичних груп. Крім того, SBG продовжує створення офшорних підприємств, мабуть, для приховання переказів коштів від офіційних підприємств до тіньових.

В Аравії він увійшов до групи, опозиційній монархії. В 1994 уряд Саудівської Аравії позбавив його громадянства і заборонив йому в'їзд до країни.

Бен Ладен вважається керівником міжнародної коаліції ісламістських радикалів, його угрупування працює в альянсі з Al Jihad, Hezbollah, National Islamic Front, має зв'язки з "Islamic Group", лідером якої є Шейх Омар Абдель Рахман.

США вважають, що починаючи з 1992 року, бен Ладен і його угрупування воюють з американською армією. У інтерв'ю CNN в 1997 бен Ладен зізнався в численних вбивствах американських військовослужбовців.

У серпні 1998 дві бомби вибухнули біля посольств США в Кенії і Танзанії. Бен Ладен заперечує свою причетність до цих вибухів, але слідчі заявляють про його виновність на основі факсів, присланих його Лондонською організацією в як мінімум три мас-медіа.

Через два тижні президент Клінтон видав наказ про ракетну атаку проти терористичних таборів в Афганістані. Бен Ладен пережив удари.

Людина, яку звинуватили в спробі висадити міжнародний аеропорт в Лос-Анжелосі під час святкування Нового року 2000, заявляє, що його навчали в афганському таборі бен Ладена.

Ахмед Рессам говорить, що бен Ладен звичний до пістолета, автомата, ручної ракетної установки, знає, як збирати бомби з TNT і CUE. Вважається, що зараз він живе в Афганістані в якості гостя правлячого уряду Талібан, який офіційно засудив атаку на США і заявив, що бен Ладен до цього не причетний.

За матеріалами

РБК

CNN

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування