Репортери без кордонів вимагають створити міжнародну комісію з рослідування справи Гонгадзе

Четвер, 13 вересня 2001, 17:03
16 вересня виповнюється рівно рік з дня зникнення Георгія Гонгадзе. В той час, коли 13 журналістів загибли в Україні за роки незалежності, справа Георгія Гонгадзе стала вирішальним поворотом.

Вбивство цього журналіста, який засуджував зловживання режиму, спричинило пробудження громадянського суспільства та усвідомлення за кордоном серйозності загроз свободі особистості в Україні.

Викриття можливої причетності високопосадових осіб держави до зникнення журналіста лихоманить владу Леоніда Кучми ось вже багато місяців. Тим не менш, держапарат України, юстиція і міліція, чинять всі можливі перешкоди на шляху пошуку істини.

Генпрокуратура і міністерство внутрішних справ, яких Георгій повідомив про погрози, що передували його зникненню, противляться серйозному розслідуванню обставин зникнення та вбивства журналіста. Парламентську слідчу комісію позбавили тих дієвих механізмів, які б дозволили довести до кінця розслідування.

З огляду на ситуацію, що склалася, Репортери без Кордонів (РБК), разом із пані Олександрою Гонгадзе, матір'ю Георгія Гонгадзе, та Мирославою Гонгадзе, його вдовою, закликають до створення міжнародної комісії з розслідування справи вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. Тільки незалежна комісія з розслідування - включаючи українських представників юстиції та правоохоронних органів, міжнародних та українських експертів, представників організацій, які слідкують за дотриманням Україною міжнародних зобов'язань (РЄ, ОБСЄ, Комітет ООН з Прав Людини), представників українських та міжнародних правозахисних організацій, родини Гонгадзе,
також членів Комісії Верховної Ради з розслідування справи Гонгадзе - у змозі встановити, хто і за що несе відповідальність у справі зникнення та вбивства Георгія Гонгадзе.


РБК вимагає:

-від української влади - визнати принцип створення такої міжнародної комісії з розслідування справи зникнення та вбивства Георгія Гонгадзе;

-від РЄ, ОБСЄ, Комітету ООН з прав людини - підтримати створення такої комісії та взяти активну участь у введені ії в дію;

- від країн-членів РЄ і США - всіляко сприяти створенню цієї комісії і надати їй у розпорядження експертів;

- від НДО та провідних правозахисників - підтримати цей заклик.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування