Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Реформи-Конгрес" вимагає заслухати звіт слідчої комісії у справі Гонгадзе

П'ятниця, 14 вересня 2001, 18:57
Фракція "Реформи-Конгрес" вимагає заслухати звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин зникнення і вбивства Георгія Гонгадзе, відновити й активізувати її діяльність.

"Сьогодні можна сказати, що замовники політичної розправи Гонгадзе відчувають себе впевнено і безкарно. Президент України, Генпрокуратура не можуть нічого сказати рідним Георгія Гонгадзе. Друзі і колеги Георгія, всі чесні журналісти не мають ніяких гарантій того, що їх не чекає доля Георгія, - говориться в заяві фракції в зв'язку з річницею від дня зникнення журналіста.

"В Україні все небезпечніше стає говорити правду зі сторінок газет, в теле- або радіоефірі. Намагаючись бути чесним, об'єктивним, незалежним, журналіст опиняється перед жорсткою розправою - аж до втрати життя".

Велику тривогу, вважає фракція, викликає те, що розслідування справ, порушених за фактами вбивств і замахів на життя журналістів, або не доведені до логічного завершення, або переходять з політичної площини у кримінальну. Є всі підстави вважати, що правоохоронні органи намагаються не розкривати злочин, а навпаки - заплутати слідство.

"Загибель при нез'ясованих обставинах журналіста і політика Вячеслава Чорновола, вбивство журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова, вбивство видавця луганської газети "XXI століття" Олега Бреуса, звіряче побиття оператора незалежної луганської телекомпанії "Ефір-1" Олексія Мовсесяна - тільки декілька з найвідоміших прикладів, щоб дійти до висновку: в Україні знищення і залякування журналістів стає страшною повсякденною практикою", - йдеться у заяві.

"Четверта влада", вільна і незалежна у демократичному світі, в Україні перетворюється на покірного службовця кримінальних кланів і корумпованих власників.

Протистояти цьому можна тільки об'єднавши зусилля всіх чесних політиків і журналістів, всіх чесних людей, яким дорогі свобода, правда і демократія.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. Труп, знайдений в листопаді у Київській області, ідентифікований як тіло журналіста. Опозиція звинувачує президента Леоніда Кучму у причетності до зникнення і загибелі журналіста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування