У Києві буде 2(!) знаки загиблим журналістам

П'ятниця, 14 вересня 2001, 22:17
Українська опозиція пішла на компроміс із владою. Щоправда, тільки з міською – 15 вересня у Києві не будуть встановлювати стелу загиблим журналістам, а відкриють меморіальну дошку – на будівлі Національного союзу журналістів на Хрещатику.

"Були певні компроміси. Ми погоджуємося на дошку, тому що нас цікавить пам'ять про людей, а не знак, а столична влада на диво прискорила процедуру його легалізації", - повідомив УП співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко. Заявку на встановлення пам'ятної дошки подали голова Національного союзу журналістів, інститут "Республіка" і СПУ, з боку міськвлади у переговорах брав участь заступник Омельченка, Толстоухов.

Зі слів Луценка, на дошці "пам'яті журналістів, які віддали життя за правду", будуть 18 прізвищ: Вадим Бойко, Микола Бакланов, Юрій Османов, Сергій Шепельов, Юрій Джеджула, Анатолій Таран, Володимир Іванов, Ігор Грушецький, Ігор Кузик, Анатолій Танадайчук, Олександр Мотренко, Віталій Коцюк, Петро Шевченко, Володимир Бехтер, Борис Дерев'янко, Мар'яна Чорна, Георгій Гонгадзе, Ігор Александров.

Крім того, досягнута домовленість, що Київська міськадміністрація також оголосить конкурс на кращий пам'ятник загиблим журналістам. А стелу, яку так і не вдалося встановити у Києві, СПУ, Українська республіканська партія і комітет "За правду" будуть намагатися поставити у Львові, повідомив Луценко.

Відкриття знаку має відбутися в суботу о 16:30 – в ході скорботного ходу, приуроченого до річниці від дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Перед цим в районі Бесарабської площі повинні зустрітися колони Соцпартії, "Собору", "Батьківщини" і "За правду!". У мітингу-реквіємі, який, зі слів Луценка, має закінчитися масовим запалюванням свічок, планується участь не менше 5 тисяч осіб – хоч заявка в мерію написана на 10 тисяч.

Зі слів співкоординатора "України без Кучми", в останні три дні велися активні консультації з правоохоронними органами про проведення скорботного ходу і мітингу на Майдані Незалежності. На заявки організаторів мерія відповіла, що, згідно з інструкціями, на Хрещатику дозволено проводити лише загальнодержавні заходи, і київські власті "не забороняють, але рекомендують" не проводити акцій в центральній частині столиці.

Представники опозиції також провели консультації з правоохоронними органами, під час яких обговорювалися взаємні дії у разі можливих провокацій. "Якщо заходи будуть проводитися відповідно до чинного законодавства, без якихось порушень, міліція буде тільки забезпечувати охорону громадського порядку, інших дій не буде", - сказав в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заступник начальника київської міліції Віктор Ратушняк. З його слів, на вулицях будуть працювати тільки невеликі групи міліціонерів. "У резерві будуть відповідні підрозділи, екіпіровані спецзасобами. Без цього не можна", - зазначив Ратушняк.

Заступник начальника також сказав, що в цей час столичні органи внутрішніх справ не мають в своєму розпорядженні інформації про можливі провокації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...