Пакистан готується до військової операції проти Афганістану

Субота, 15 вересня 2001, 13:58
Пакистан прийняв всі вимоги США, висунуті в рамках проведення антитерористичної операції в Афганістані, повідомляє AP з посиланням на джерела у військових і дипломатичних відомствах Пакистана. Нагадаємо, що США зажадали перекрити кордон з Афганістаном, відкрити повітряний простір Пакистану і надати всю інформацію про Усаму бен Ладена.

Як повідомляють джерела, Пакистан також погодився на розміщення на своїй території представників міжнародного військового контингенту. За відомостями AP, заява про згоду Пакистану на вимоги США була зроблена президентом країни Первезом Мушаррафом 14 вересня під час його зустрічі з послом США в Пакистані Венді Чамберлін. Проте офіційної заяви з цього приводу поки не було.

Зараз найближчий сусід Афганістану, Пакистан, який завжди підтримував талібів, опинивився в складному положенні. Напруженість в країні зростає з кожною годиною. Іноземні громадяни, насамперед американці, почали залишати державу.

Столичний аеропорт вже закривався на деякий час для цивільної авіації. Судячи з усього, там приймали військові вантажі. Багато сприйняли це як надання території країни для операції проти Афганістану.

Релігійні діячі в Пакистані кажуть про неприпустимість допомоги США і вже закликають моджахедів стати на захист афганських братів. Пакистанці побоюються, що удар по бен Ладену обернеться загибеллю простих афганців. Але офіційний Ісламабад заявляє, що країна готова надати допомогу Сполученим Штатам в можливій операції проти руху "Талібан" і міжнародного терориста, Усами бен Ладена. Щоправда, з обмовкою, що при цьому Пакистан не буде поступатися національною честю і гідністю.

Не останню роль в цьому зіграв той факт, що серед зниклих безвісти під час теракту проти Всесвітнього Торгового Центру в Нью-Йорку близько 600 пакистанців. Сьогодні в Ісламабаді питання про участь Пакистану в контртерористичній операції США буде обговорюватися на спеціальному засіданні кабінету міністром під головуванням генерала Мушаррафа.

Сполучені Штати пропонують Пакистану закрити кордон з Афганістаном для припинення постачання пального талібам, закрити табори з підготовки мусульманських терористів, а головна вимога Вашингтону – надати повітряний простір країни для нанесення ударів по Афганістану. Крім того, американці просять даних пакистанської розвідки про терористів, допомогу в їх виявленні і припинення діяльності угрупування Усами бен Ладена. Тим часом представники талібів запевняють, що бен Ладен ніяк не міг бути організатором терактів в Нью-Йорку і Вашингтоні, оскільки в Афганістані немає льотних шкіл, а у терориста №1 немає жодних засобів зв'язку.

Таліби стверджують, що давно відібрали у нього і супутниковий телефон, і факс, і комп'ютери. Але якщо США нададуть докази винуватості бен Ладена, таліби, якщо вірити їх офіційним представникам, готові судити саудівського мільйонера-терориста згідно із законом шаріату прямо в Афганістані.

НТВ.Ру, РосБізнесКонсалтинг

Читайте також:

* Число поранених під час теракту в Нью-Йорку сягнуло 4 300 осіб. 80% американців хочуть помсти
* Серед терористів-камікадзе були 2 колишніх військових льотчики саудівських ВПС. Вони навчалися в США
* Літак, що розбився під Піттсбургом, мав врізатися у Капітолій
* Афганці чекають на атаку США
* У справі про теракт перший арештований – "ключовий свідок"
* "Талібан" погрожує війною союзникам США. Палата представників услід за Сенатом дозволила Бушу починати війну
* У США введено надзвичайний стан. Америка почала висадку військового контингенту в Азії

Всі події в США за 12, 13 та 14 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News