15 вересня. Кучмі, мабуть, ікнулося

Субота, 15 вересня 2001, 20:16
Антикучмістська опозиція почала осінній етап вуличних протестів, який суміщає боротьбу з "гарантом" і передвиборчу агітацію. У суботу на мітинг пам'яті Георгія Гонгадзе прийшли майже всі головні опозиціонери – в рядах протестуючих навіть уперше була помічена лідер "Батькивщини" і передвиборчого блоку "ФНП" Юлія Тимошенко.

Тимошенко була присутня на відкритті меморіальної дошки пам'яті загиблих українських журналістів і хотіла виступити, однак слова їй не дали. Зі слів Юрія Луценка, з міськвладою, яка легалізувала дошку на будинку Союзу журналістів, був договір на її відкритті не підпускати політиків до мікрофонів. На самому ж мітингу опозиції на Майдані Тимошенко не було – зі слів депутата-члена "Батьківщини" Павловського, причин тому, принаймні, дві: екс-віце-прем'єр зараз на лікарняному, і, крім того, "вона рознервувалася через те, що їй не дали слова".

Роль ведучого мітингу взяв на себе заступник Тимошенко по "Батьківщині" Олександр Турчинов – ще одна новація, бо за часів зимово-весняного наступу опозиції диригували вулично-народною масою Луценко або Чемерис.

Третя новація опозиції – різнокольорові футболки з надписом "Україні - так! Кучмізму - ні!". Зі слів Луценка, їх розіслали у всі обласні організації Соцпартії, і "молодь ходить в них, нічого не боячись". "Це означає дві речі: молоді живуть без Кучми, а також те, що Україна і Кучма – різні речі".

Суботній мітинг зібрав майже всіх головних опозиціонерів, які в лютому 2001 створювали Форум нацпорятунку: Мороз, Матвієнко, Лук'яненко, Омельченко, Жовтяк, Філенко. Не було Головатого - щоправда, він на демонстрації взагалі не ходить. Загалом же на мітинг пам'яті Георгія прийшло від трьох (за версією міліції) до шести (зі слів Луценка) тисяч осіб.

Другий координатор "України без Кучми" Володимир Чемерис в інтерв'ю УП плани опозиції на осінь розкривати не став: "Планують - в адміністрації президента. У нас з самого початку все було без розписаного плану". Хоч і натякнув: "Після ремонту Майдану намети тут можна ставити ярусами". Взагалі ж ухвалювати рішення, з його слів, будуть в залежності від ситуації в Україні.

Поруч з лідерами політичних партій в першому ряду опозиціонерів, з плакатом "Вимагаю експертиз. Президент Кучма, прокурор Потебенько, скільки ще часу ви будете знущатися над спотвореними останками покійного" стояла мама Георгія Леся Гонгадзе. "Я обіцяю, клянуся, що виведу їх на чисту воду, за мною - мільйони чесних людей всього світу", - сказала вона, виступаючи на мітингу-реквіємі. "Кучма - замовник, а Потебенько - виконавець", - підкреслила вона, додавши, що "подала на них до суду". Після її промови присутні почали скандувати: "Злочинців - за грати", "Україна - без Кучми".

Лідер соціалістів Олександр Мороз в своєму виступі висловив думку, що українська влада "займається тероризмом". "Світ стурбувався терактами в США, але набагато гірше, коли терором займається держава, влада", - сказав він. Мороз також висловив нерозуміння, "чому в цей момент керівництво, влада не з народом", нагадавши, що Кучма в суботу перебував у Дніпропетровську.

Мітинг-реквієм, що пройшов напередодні річниці зникнення Георгія, прийняв резолюцію, в якій називає головним підозрюваним президента України Леоніда Кучму і закликає його залишити посаду до завершення повного і об'єктивного розслідування. "Смерть Георгія Гонгадзе торкається всіх і кожного, тому що він став жертвою режиму. Після вбивства влада вступила у змову з прокуратурою, щоб люди не дізналися правди, - оповістив текст резолюції лідер Української християнсько-демократичної партії Олександр Сергієнко. - Георгій говорив правду тоді, коли інші мовчали. Він заплатив життям за наше пробудження. Після нього Україна стала іншою. Ми почали задумуватися".

Учасники мітингу тримали в руках свічки.

"Живий ланцюг" людей зі свічками в руках вишикувалася на центральній вулиці Львова - проспекті Свободи - в пам'ять про Георгія Гонгадзе і 18-ти загиблих журналістів України. В зв'язку з проведенням масових заходів з нагоди Дня міста місцевий суд Галицького району Львова заборонив СПУ проводити траурний мітинг-реквієм і взагалі будь-які масові акції 15-16 вересня в центральній частині Львова. Крім того, суд вирішив, що проведення масових заходів однієї з політичних партій в такі дні може привести до зіткнень з представниками інших політичних сил. Рішення суду одноголосно підтримали і організатори Дня міста, повідомляє "Поступ". На думку голови оргкомітету з підготовки до Дня Львова, Ореста Парубчака, Соціалістична і Українська республіканська партії намагаються забезпечити собі "дешевий імідж, а не висловлювати свою громадянську позицію щодо цієї конкретної людини". З цим погодилася і завідувач відділу мистецтва і дозвілля міської ради Євстахія Шимчук. "Суд правильно зробив, що заборонив проведення мітингів суспільством, - вважає Шимчук. - Це - особиста трагедія і сльози сім'ї, а не публічні акції". Мама Георгія Леся Гонгадзе в свою чергу розцінила ці заборони як страх влади перед журналістами і громадськістю.

Переважна більшість киян - 58,5% - не вірять, що справа Гонгадзе буде колись взагалі розкрита. Про це свідчать дані телефонного опитування 710 киян, проведеного соціологічною службою Укранського центру політичних і економічних досліджень імені Разумкова. У те, що справа "буде розкрита, тому що президент взяв його під особистий контроль", вірять 3,5%. Дізнатися правду "згодом "розраховують 30% мешканців столиці.

Після скандалу, пов'язаного із зникненням Георгія Гонгадзе, довіра до журналістів зросла у кожного четвертого киянина – 25,9% (не змінилося ставлення у 58,7%). Владі стали довіряти на 38,7% менше українців (не змінилося у 54,2%), правоохоронцям – на 40% (не змінилося у 52,8%).

За те, щоб розслідування справи Георгія Гонгадзе було доведене, згідно із законодавством, до відповідного результату, який повинен визначити суд, виступив в суботу прем'єр Анатолій Кінах. З його слів, для цього треба докласти всіх зусиль. Зі слів прем'єра, розслідування цієї справи і прийняття судом рішення необхідно також і для того, щоб у українських громадян, а також у світової спільноти "не було сумнівів, що Україна є державою, яка планує свій розвиток як правова демократична держава, в якій існує система захисту прав людини", передає Інтерфакс-Україна.

Те, що сталося з Георгієм Гонгадзе, є "безумовно, трагедією для сім'ї, друзів і всього суспільства загалом", сказав Кінах. При цьому прем'єр зазначив, що в цей час також існує проблема, яка торкається не тільки специфіки роботи журналістів, а і усього українського суспільства. Кінах вважає, що система захисту громадян має торкатися не тільки змін в законодавстві, але і, що дуже важливо, закріплення в суспільстві упевненості, що держава може захищати права, життя і здоров'я свого громадянина. "На жаль, поки такої упевненості немає. Це той недолік, який нам треба виправляти", - зазначив Кінах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування