ФБР підключається до справи Гонгадзе

Понеділок, 17 вересня 2001, 14:57
Розслідуванням справи Гонгадзе будуть займатися слідчі ФБР. На громадських слуханнях "Рік без Гонгадзе" заступник генпрокурора України Олексій Баганець заявив, що вже проведені перші переговори з представниками Федерального бюро розлідувань, які готові приїхати до Києва. "Слідчі ФБР були б в Україні вже сьогодні, якби не теракти в США", - зазначив Баганець.

Зараз, заявив також заступник Потебенька, загалом посилено склад слідчої групи у справі Гонгадзе "за рахунок слідчих, які розкрили вбивство Щербаня і Гетьмана" (ці слова супроводилися сміхом в залі). "Є деякі підстави говорити, що злочин може бути розкрито", - почав сенсаційне зізнання Баганець, але тут же послався на законодавство, яке забороняє розголошувати таємницю слідства.

Заступник голови Верховної Ради Степан Гавриш вважає, що річниця загибелі Георгія Гонгадзе є мотивом для серйозної дискусії про свободу слова і права людини в Україні. Смерть Гонгадзе – "молодого колоритного журналіста", який "пробував служити українській демократії" – змінила всіх нас, вважає Гавриш. З його слів, суспільство усвідомило, що дотримання прав і свобод людини має стати "реальним фундаментальним принципом існування кожного з нас", без чого не може бути справжньої демократії.

Віце-спікер також зазначив, що за 10 років незалежності в Україні загинуло 18 журналістів. І саме смерть Георгія примусила українське суспільство говорити про існуючі проблеми "відкрито і гостро".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування