У Пентагону кілька варіантів війни з бен Ладеном. Рамсфелд ухиляється від відповіді на питання про ядерну зброю

Понеділок, 17 вересня 2001, 15:32
Глава Пентагону Дональд Рамсфелд надасть в понеділок на розгляд президента США Джорджа Буша кілька варіантів плану нанесення військових ударів по таборах Усами бен Ладена в Афганістані, який підозрюється в організації терактів на території Сполучених Штатів. Про це журналістам повідомили джерела в адміністрації США і Пентагоні.

За даними представників військового відомства США, за підсумками наради з представниками військового керівництва, яка відбудеться в Білому домі, президент Буш має затвердити один з варіантів як план військової операції.

Згідно з відомостями газети "Вашингтон пост", для досягнення мети Міноборони США має намір задіяти в операції як авіацію, так і елітні армійські частини. За даними, Пентагон вже наказав привести в готовність частини 17-го повітряно-десантного корпусу, до складу якого входять 82-а повітряно-десантна дивізія, 101-я повітряно-штурмова дивізія, 3-я піхотна дивізія, а також 10-я легка піхотна дивізія.

У той же час шеф Пентагону Дональд Рамсфелд не відповів категоричною відмовою на запитання, чи може бути застосована тактична ядерна зброя в боротьбі з тероризмом. Ведучий програми телекомпанії Ей-Бі-Сі задав йому пряме питання, чи потрібно відкинути можливість застосування такої зброї. На це глава Пентагону заявив, що з 1945 року ядерна зброя не застосовувалася, і що американські президенти, які змінювали один одного, шукали інші шляхи вирішення проблем. Закликавши гордитися таким результатом, він, разом з тим, сказав: "Нам доведеться підшукувати, наскільки можливо, різні шляхи підходу до розв'язання такої серйозної проблеми, як тероризм".

У інтерв'ю телекомпанії "Фокс ньюз" Рамсфелд заявив також, що США збираються атакувати терористів "повсюди і будь-коли", оскільки "кращий захист від тероризму - напад". Він додав, що відповідь США має бути швидкою. "Вони [терористи] мають в своєму розпорядженні капітали і армії, - продовжив міністр. - Але Сполучені Штати збираються переслідувати і ті країни, які будуть їм надавати гостинність".

Виступаючи в передачі телекомпанії Сі-Ен-Ен, державний секретар США Колін Пауелл дав зрозуміти, що після терористичної атаки на Нью-Йорк і Вашингтон може бути переглянуто американське законодавство, яке забороняє фізичне усунення іноземних керівників. Відповідаючи на питання, чи йдеться про ухвалений в 1976 році закон, що забороняє американським військовим брати участь в плануванні операцій по вбивству іноземних лідерів, він відповів: "У рамках антитерористичної кампанії ми переглядаємо все – як працюють ЦРУ, ФБР і міністерство юстиції, чи потрібно змінити чинні закони або ввести нові, які дозволять більш ефективно давати відсіч таким загрозам". "Зараз переглядається все", - додав він.

У той же час старший заступник держсекретаря США Джон Болтон заявив в Москві, що в США на самому високому державному рівні розглядається питання про можливі дії проти Афганістану, але утримався від того, щоб назвати терміни цих дій.

Болтон провів в понеділок вранці консультації в російському МЗС з стратегічних питань, а потім зустрівся з головою МЗС РФ Ігорем Івановим. Він ухилився від відповіді на питання журналістів, чи збираються США просити Росію дати можливість використати її військові бази в країнах СНД для нанесення можливих ударів по талібах. Як зазначив американський дипломат, це - "передчасне" питання.

РІА "Новости", "Інтерфакс"

Читайте також:

* Бен Ладен в Афганістані, підтверджує супутник. Пакистан зміцнює кордон
* За прогнозами, війна розпочнеться 30 вересня
* Каддафі вважає, що США "мають право на помсту"
* У Афганістані буде ще складніше, ніж в Іраку
* У понеділок мають відкритися фондові біржі США
* Узбекистан готовий надати свою територію американцям для удару по Афганістану
* Власник Всесвітнього торгового центру збирається відновити зруйновані будівлі
* США обіцяють війну "від Єгипту до Узбекистану"
* Буш дав вказівку збивати лайнери, які без санкції будуть летіти до Білого дому чи Капітолію
* Викрадений терористами "Боїнг" був збитий за наказом Буша
* Війна проти тероризму може тривати роками, вважає віце-президент Чейні
* Майже 5000 вважаються зниклими безвісти після терактів у Нью-Йорку

Всі події в США за 12-16 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування