"Талібан" закрив повітряний простір над Афганістаном і концентрує війська на кордоні з Пакистаном

Понеділок, 17 вересня 2001, 16:53
Рух "Талібан" зміцнює кордон з Пакистаном, готуючись до удару з боку Сполучених Штатів, повідомляє ANSA з посиланням на обізнані джерела в пакистанському міністерстві оборони. У цей час таліби стягли до афгансько-пакистанського кордону додатково 20-25 тисяч військовослужбовців. У цьому районі також встановлені ракети середнього радіусу дії "Скад".

Пакистан, зі свого боку, також розгорнув свої війська вздовж кордонів з Афганістаном. Сьогодні ж таліби закрили повітряний простір над Афганістаном, погрожуючи збити будь-який літак, що з'явиться над афганською територією.

Ультиматум Сполучених Штатів про видачу бен Ладена протягом найближчих трьох днів був переданий талібам пакистанськими представниками, які роблять останні зусилля, щоб запобігти катастрофі. Сьогодні в місті Кандагар пройшла зустріч міністра закордонних справ "Талібана" Вакиля Ахмеда Муттавакіля з пакистанською делегацією, очолюваною шефом секретних служб Пакистану Махмудом Ахмедом.

За свідченням талібів, зустріч пройшла "позитивно", хоч питання видачі Усами бен Ладена напряму не обговорювалося. "Ми на 60% упевнені в тому, що все буде нормально", - заявив по закінченні зустрічі представник "Талібана" мулла Абдул Хаї Мутамаїн. Очікується, що сьогодні ж пакистанська делегація зустрінеться з духовним лідером талібів - муллою Мухаммадом Омаром.

У той же час, представник талібів у Пакистані Абдул Салам Заєф в інтерв'ю іранській газеті Entekhab заявив, що "Сполучені Штати не надавали керівництву "Талібан" в прямій або непрямій формі офіційної вимоги про видачу міжнародного терориста Усами бен Ладена.

"Ми не вступали в контакт з американцями і не отримували від них жодних запитів щодо Усами бен Ладена", - підкреслив представник руху "Талібан". Він зазначив, що обвинувачення США на адресу Усами бен Ладена мають бути доведені в судовому порядку. "Якщо перед судом шаріату буде доведено, що саме він здійснив це, ми готові видати його міжнародній владі", - підкреслив Абдул Салам Заєф. Представник "Талібану" закликав владу Ірану "підтримати мусульманський народ Афганістану" і попередив Пакистан, що його співпраця з Сполученими Штатами може мати "багато наслідків", передає AFP. У разі атаки з боку США таліби будуть "воювати до самої смерті", підкреслив Заєф. "Ми будемо рішуче захищати себе, як робили це у часи війни з росіянами", - сказав він, нагадавши кампанію СРСР в Афганістані. Таліби упевнені, що США керується зовсім не бажанням покарати винних, а прагненням встановити свою військову присутність в Центральній Азії.

Як передає ABC News, афганські власті поспіхом лишають Кабул, побоюючись нападів з боку Сполучених Штатів. Керівники руху "Талібан" різного рангу зі своїми родинами прямують в сільські райони країни. Однак, поки залишається не ясним, чи робиться це за наказом верховного лідера Афганістану мулли Мохаммада Омара, чи ні. Основна частина керівництва талібів перебуває в місті Кандагарі на півдні країни. За повідомленнями очевидців, тисячі афганців вже утекли з країни до сусіднього Пакистану. Ті ж, хто не зміг покинути країну, починають готуватися до війни, роблячи запаси основних продуктів. Через паніку, що виникла, в Афганістані різко піднялися ціни, а курс місцевої валюти впав.

РосБізнесКонсалтинг, НТВ.Ру

Читайте також:

* У Чечні знайшли компакт-диски з технічним описанням "Боїнгів"
* У Пентагону кілька варіантів війни з бен Ладеном. Рамсфелд ухиляється від відповіді на питання про ядерну зброю
* Бен Ладен в Афганістані, підтверджує супутник. Пакистан зміцнює кордон
* За прогнозами, війна розпочнеться 30 вересня
* Каддафі вважає, що США "мають право на помсту"
* У Афганістані буде ще складніше, ніж в Іраку
* У понеділок мають відкритися фондові біржі США
* Узбекистан готовий надати свою територію американцям для удару по Афганістану
* Власник Всесвітнього торгового центру збирається відновити зруйновані будівлі
* США обіцяють війну "від Єгипту до Узбекистану"
* Буш дав вказівку збивати лайнери, які без санкції будуть летіти до Білого дому чи Капітолію
* Викрадений терористами "Боїнг" був збитий за наказом Буша
* Війна проти тероризму може тривати роками, вважає віце-президент Чейні
* Майже 5000 вважаються зниклими безвісти після терактів у Нью-Йорку

Всі події в США за 12-16 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування