Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що змінилося за рік без Гії?

Понеділок, 17 вересня 2001, 23:38
Рік без Гії відзначали в Україні всі. І всі по-різному. Журналісти зробили про нього матеріали, просто як про людину. Тенденція така пішла - розділяти Гію, як людину і Гію, вбитого, можливо, за вказівкою Кучми, як символ порочності влади.

Дозволено згадувати про перше. Рекомендовано забути про друге. Можливо, щоправда, самі журналісти, боячись, що їх матеріали не допустять в ефір, обрали таку тактику. Добре, що ми просто пам'ятаємо про нього.

Національний Союз журналістів вирішив залучитися до спільної справи - пригадати про Гію. Провели громадські слухання "Рік без Гонгадзе", були досить різкі виступи.

Навіть віце-спікер Степан Гавриш, як би він не старався зробити Гію "одним з…", був вимушений вимовити такі слова, як "журналіст, який намагався говорити правду", "мотив для серйозної дискусії про свободу слова і права людини в Україні", це "змінило всіх нас", "примусило українське суспільство говорити про існуючі проблеми відкрито і гостро".

Слово надали зампрокурору Олексієві Баганцю, щоб він відзвітував про роботу правоохоронних органів. Послухаєш його – так прокуратура зробила все, щоб дослідити справу. Ось тільки досі не зрозуміло, чому експертизу тіла було призначено тільки через місяць після його виявлення, а обнародувано - через два? А закордонних експертів запросили тільки через півроку?

Націкавішим моментом його виступу були, мабуть, його заяви про розширення групи з розслідування справи Гонгадзе за рахунок слідчих, які "розкрили вбивство Гетьмана і Щербаня" (писати цю фразу без лапок просто непристойно). І запросили слідчих ФБР. Посол США, правда, пізніше, на чаті "Української правди" заявив, що саме США запропонували допомогу фахівців ФБР у розслідуванні справи Гонгадзе у вигляді консультацій.

Після звіту Баганець скромно сів в президії, на питання відповідати не став - його, до речі, захистив глава Союза журналістів Лубченко, який нагадав цікавим, що зібралися, що "в нас тут - громадські слухання, а не прес-конференція".

Точно так само, з незворушним виразом обличчя, Баганець вислухав адвоката Андрія Федура, якого уповноважила виступити мама Георгія. Він спробував переконати Баганця в необхідності провести останню експертизу, на якій наполягає мама. Зампрокурора в залі нічого не відповів, але пізніше зізнався журналістам, що прокуратура ухвалила остаточне рішення - ніяких додаткових експертиз.

"Наскільки я розумію, для слідства все ясно - так чому ж не зробити ще одну, останню експертизу, на якій наполягає мама?", - задав питання адвокат. І закінчив блискуче, як на класичному судовому засіданні : "Президенту Грузії, Шеварднадзе, знадобилися лічені години, щоб ухвалити рішення про запрошення експертів ФБР, а нам для цього знадобився цілий рік", з жалем говорить Федур.

Потім на трибуну вийшов Мороз. Він заявив, що незабаром ФБР закінчить вивчення плівок Мельниченка і тоді ніхто не зможе спростувати їх достовірність. Посол Паскуаль, однак, факту вивчення плівки в ФБР не підтвердив, оскільки для такого кроку американцям необхідне офіційне звернення прокуратури України. А його, ясна річ, не було.

Мороз приніс собою відеокасету - документальний фільм з фрагментами "Епіцентру", в якому Гія задає Кучмі питання про компетентність керівників його правоохоронних органів. І де Кучма, розгублений, несе якусь нісенітницю, викручуючись з відповіддю на питання, чому СБУ випустила Лазаренка з країни.

Було свіже інтерв'ю з Миколою Мельниченком, який заявляє, що чутки про його смерть під час терактів в США є спланованою акцією, направленою на те, щоб він не міг свідчити у зв'язку з "касетним скандалом".

Микола Томенко був радикальний як завжди - після зникнення Гонгадзе в Україні стало ще менше демократії: "Рік тому її було мало, а зараз стало ще менше".

Погіршилася ситуація зі засобами масової інформації. "Помінялися акценти, і, судячи по інформації ЗМІ, опозиція знищена".

Однак, переконаний Томенко, продовження викриттів ще будуть - незаконна торгівля зброєю з арабськими країнами, про що заявляв колишній майор Мельниченко, отримає своє продовження у зв'язку з недавніми подіями в США.

Рік Гії з нами немає. Щось змінилося? Мабуть…

Читайте також

15 вересня. Кучмі, мабуть, ікнулося

Через рік

ФБР підключається до справи Гонгадзе

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...