Штаб війни з тероризмом буде в Бахрейні

Вівторок, 18 вересня 2001, 13:29
Стають відомими деякі подробиці військової антитерористичної операції США "Благородний орел". Керівництво нею буде здійснюватися США з Бахрейна, де базується штаб-квартира Центрального командування на Близькому Сході і штаб-квартира 5-го флоту ВМС США. Оперативне керівництво операції розміститься в султанаті Оман, який стане плацдармом для початку операції проти Афганістану. Про це повідомила у вівторок кувейтська газета "Аль-Кабас", передає РІА "Новости".

Кувейт, Катар, Об'єднані Арабські Емірати і Саудівська Аравія будуть використані для матеріально-технічного забезпечення американської військової операції і лікування поранених.

"Аль-Кабас" також пише, що американська адміністрація, виходячи з договорів про спільну оборону, підписаних з 6 країнами регіону Персидської затоки, також зажадала сприяння розвідувальних служб цих держав.

Тим часом пакистанська делегація, що знаходиться в Кабулі для зустрічей з керівництвом талібів, відновила у вівторок переговори щодо видачі саудівського мільйонера-терориста Усами бен Ладена. З цією метою вона вирішила продовжити своє перебування в Афганістані на 24 години.

Пакистанці залишили посольство своєї країни в Кабулі і відправилися на чергову зустріч. Ні місце її проведення, ні співрозмовники з боку талібів поки не відомі.

Проти військової операції США в Афганістані виступили власті Ірану. "Ми не вважаємо законним напад на суверенну державу з метою покарати групу терористів", - заявив іранський міністр закордонних справ Камаль Харразі. Зі слів верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, військові дії проти Афганістану "приведуть до нової світової катастрофи". "Ні в чому не повинний народ Афганістану страждає вже 25 років. Хіба справедливо збільшувати страждання цього народу просто тому, що купку терористів на території Афганістану звинувачують в проведенні терактів у США?", - заявив Хаменеї.

Незважаючи на багаторічну ворожнечу між Іраном і Сполученими Штатами, іранські власті жорстко засудили недавні терористичні акти і висловили своє співчуття американському народу, повідомляє CNN.

Через тиждень після терактів в Вашингтоні і Нью-Йорку співчуття американському народу переказав й Ірак. Співчуття принесено від імені віце-прем'єра Іраку Таріка Азіза, повідомляє ABCNews з посиланням на іракське інформаційне агентство INA.

З наближенням початку операції США в Афганістані дипломати виявляють стурбованість долею восьми співробітників міжнародної гуманітарної організації "Притулок зараз" (Shelter now). Як заявило РІА "Новости" у вівторок інформовані західні дипломатичні джерела в російській столиці, уряди США, Німеччини і Австралії повністю усвідомлюють, що початок військової операції Сполучених Штатів в Афганістані може передректи долю арештованих, яким, за встановленими талібською владою законами, і без того загрожує смертна страта за поширення християнства.

Зі слів співрозмовників РІА "Новости", всі 8 співробітників організації "Притулок зараз" (2 американці, 4 німці і 2 австралійці), як і раніше, перебувають у кабульській в'язниці.

Інтерфакс, РосБізнесКонсалтинг, РІА "Новости"

Читайте також:

* Бойовики бен Ладена воювали в Македонії і проходили підготовку у Великобританії
* Американці залишають Пакистан
* Плани Пентагону готуються в умовах безпрецедентної секретності
* Акції в США впали до найнижчого за останні 3 роки рівня. Терористи грали на біржі
* "ТАЛІБАН" СПРОСТУВАВ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОГОЛОШЕННЯ ДЖИХАДУ США
* Розгляд духовними лідерами Афганістану питання видачі бен Ладена переноситься
* "ТАЛІБАН" ОГОЛОСИВ США ДЖИХАД
* Лідери ЄС ще не визначилися щодо військової підтримки США
* В Україні є сили, які виступають за військову співпрацю з небезпечними режимами - Тарасюк

Всі події в США за 12-17 вересня

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News