Рішення про видачу бен Ладена приймуть в середу

Вівторок, 18 вересня 2001, 16:13
Лідери Талібану відклали зустріч улемів-богословів, на якій, як очікується, буде прийняте остаточне рішення, чи видавати Усаму бен Ладена Америці.

Відстрочка пояснюється тим, що релігійні лідери збираються на зустріч, яка, ймовірно, пройде в середу, з різних віддалених районів. Результатів цієї зустрічі чекає делегація з сусіднього Пакистану, яка обговорює питання про видачу бен Ладена з талібами. Пакистан досі був основним прихильником уряду талібів, однак він вирішив допомогти Америці після трагедії, що розігралася минулого вівторка в Нью-Йорку і Вашингтоні.

За інформацією пакистанських газет, ростуть шанси, що афганський рух Талібан, який вважає Усаму бен Ладена гостем своєї країни, буде готовим до переговорів.

Таліби можуть виявити готовність до його видачі за певних умов, таких як суд в нейтральній ісламській державі, повідомляють газети Nation і Jang. Ці повідомлення міжнародним агентствам не вдалося незалежно підтвердити.

Делегація Пакистану в Кабулі, яка намагається переконати талібів видати бен Ладена, отримала список умов. Крім суду в нейтральній ісламській державі, таліби наполягають на скасуванні санкцій ООН проти Талібану, наданні економічної допомоги, припиненні міжнародної фінансової і військової підтримки опозиції.

Талібан також пригрозив оголосити "джихад", священну війну, якщо США атакує країну і оголошує бен Ладена непричетним до терористичних актів в США.

Міністр закордонних справ Талібану оголосив, що зустріч священослужителів може продовжитися від 2 до 3 днів. На зустріч збереться 600 делегатів.

Священослужителі мають значення законодавців в уряді Талібану і збираються для обговорення проблем політичного і духовного значення. Вони входять до спостережної ради глави уряду Мулли Мохаммеда Омара, і дають йому поради щодо правильного напрямку діяльності.

Очікується, що вони обговорять проблему, що робити з бен Ладеном, а також, що робити, якщо США атакують Афганістан, чи оголошувати "джихад" проти США.

Не дивлячись на те, що Мулла Омар зобов'язаний підписати рішення ради, він все ж таки може ухвалювати самостійне рішення. Правда, така його поведінка може коштувати йому лідерства.

Таліби заперечують причетність бен Ладена до терористичних актів в США і, за даними джерел, в США немає жодних ознак, що вони змінять свою позицію, навіть ризикуючи підвернути країну бомбовим ударам.

За матеріалами ВВС, CNN,
Reuters

* В США НЕ ВІДКИДАЮТЬ ПРОДОВЖЕННЯ ТЕРАКТІВ
* Зниклими безвісти вважаються 5,5 тисяч нью-йоркців. У Нью-Йорку запроваджена смертна кара за тероризм
* Штаб війни з тероризмом буде в Бахрейні
* Бойовики бен Ладена воювали в Македонії і проходили підготовку у Великобританії
* Американці залишають Пакистан
* Плани Пентагону готуються в умовах безпрецедентної секретності
* Акції в США впали до найнижчого за останні 3 роки рівня. Терористи грали на біржі
* "ТАЛІБАН" СПРОСТУВАВ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОГОЛОШЕННЯ ДЖИХАДУ США
* Розгляд духовними лідерами Афганістану питання видачі бен Ладена переноситься
* "ТАЛІБАН" ОГОЛОСИВ США ДЖИХАД
* Лідери ЄС ще не визначилися щодо військової підтримки США
* В Україні є сили, які виступають за військову співпрацю з небезпечними режимами - Тарасюк

Всі події в США за 12-17 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування