Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На сході Афганістану - війна. Через пару тижнів афганцям загрожує голод

Середа, 19 вересня 2001, 15:18
На сході Афганістану почалися запеклі бої між військами талібів і Північного альянсу. Загони руху "Талібан" зробили спробу широкомасштабного наступу в районі Талукана в провінції Тахар, але зустріли могутній опір, були відкинуті і відступили, втративши 50 чоловік вбитими.

Нинішня атака талібів - перші серйозні бойові дії в Афганістані після загибелі військового лідера Північного альянсу Ахмадшаха Масуда. Багато хто з місцевих спостерігачів відзначає високу вірогідність істотної зміни лінії фронту у випадку, якщо США і країни НАТО завдадуть "удару відплати" по талібах. Зокрема, вона може переміститися ближче до афганської столиці, де розквартирований значний за чисельністю контингент військ талібів, базується вся бойова авіація, розташовані великі склади боєприпасів.

Тим часом, загроза початку операції США призвела до масового відходу афганців з міст. Про це повідомив представник МЗС Пакистану. З його слів, "сотні тисяч афганців рухаються у напрямку кордону". Однак таліби, принаймні, в Кабулі, всіляко перешкоджають відходу населення.

На перехідному пункті біля міста Чаман (провінція Белуджістан в Пакистані) були сутички біженців з прикордонною вартою талібів, які не пропускають їх на територію сусідньої держави. На головному перехідному пункті - в Торхамі - також "стовпотворіння". Біженці, які прорвалися, розповідають, що більшість афганських міст, в тому числі і Кандагар, де розташована штаб-квартира талібів, обезлюдніли наполовину. На виході з Кабулу і поблизу Джелалабаду дорогу до Торхаму перекривають талібські патрулі.

Спостерігачі вважають, що, перешкоджаючи втечі населення, таліби збираються "прикритися" людьми, як живим щитом, від можливих ударів американських ракет і літаків, а також сподіваються використати чоловіче населення Кабула для поповнення чисельності захисників цього міста.

За повідомленнями Всесвітньої організації з надання продовольчої допомоги, запасів, завезених раніше до Афганістану зерна і муки, вистачить на 2-3 тижні. Нове постачання тимчасово припинене.

Пакистанські водії кажуть, що ні за які гроші не повезуть вантажі до Афганістану. Через це найближчим часом афганці можуть зіткнутися з прямою загрозою голоду, адже на міжнародній допомозі в цій країні живе до 3 млн. осіб.

ІТАР-ТАРС

* Терористи збирались атакувати штаб-квартиру НАТО. В Німеччині знайшли ще один слід терористів
* Бен Ладен витратив $1 мільйон на теракти в Америці
* ДУХОВЕНСТВО ПАКИСТАНУ ТАКОЖ ОГОЛОСИТЬ США "ДЖИХАД" В РАЗІ АТАКИ НА АФГАНІСТАН
* Білий дім вибачається за недипломатичність Буша
* ФБР запобігла ще кільком терактам і перевіряє всю електронну пошту
* Війну США почнуть з удару по талібах у Кандагарі та Кабулі
* Духовні лідери Афганістану почали вирішувати долю бен Ладена
* У бен Ладена є ядерна зброя
* Після терактів США чекають на ріст безробіття
* Американці втратили слід Усами бен Ладена
* РБ ООН вимагає "негайно" видати Усаму бен Ладена

* Всі події в США за 12-17 вересня
* Події в США за 18 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування