Тимошенко видала бажане за дійсне

Середа, 19 вересня 2001, 16:20
Верховний суд України не розглядав питання винуватості чи невинуватості екс-віце-прем'єра України Юлії Тимошенко. Зі спростуванням голова Верховного суду Віталій Бойко виступив після того, як екс-віце-прем'єр в суботу чи то заплуталася в словах, чи то (умисно/ненавмисно) дезінформувала громадськість. "Віталій Бойко в своєму протесті проти дій Генпрокуратури визначив, що всі обвинувачення щодо Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка повністю безпідставні", - сказала Тимошенко журналістам на мітингу опозиції.

"Ми [судді] вирішували тільки одне питання – чи правильно було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, чи ні. Питань доведенності обвинувачень, правильності їх класифікації судді не торкалася", - сказав голова Верховного суду Віталій Бойко в середу в інтерв'ю Інтерфакс-Україна. "Як суддя, я не можу говорити про винуватість або невинуватість будь-якої людини, оскільки, відповідно до Конституції України, людина може бути визнана винною тільки за вироком суду, що набрав законної чинності".

Щоправда, разом з невеликим викриттям Тимошенко суддя повідомив і приємну для екс-віце-прем'єра новину – як виходить з слів Бойка, вона більше не може потрапити до СІЗО за пред'явленим нині обвинуваченням. Зі слів голови суду, пленум ВСУ не буде розглядати протест Генеральної прокуратури, яка не погодилася з визначенням судової колегії у карних справах Верховного суду про звільнення Тимошенко з-під арешту.

Протест на визначення судової колегії ВСУ, яка залишила в силі звільнення Тимошенко з СІЗО, відомство Потебенька подало 21 травня нинішнього року. "Протест було повернуто до Генпрокуратури з Верховного суду без розгляду, тому що нове судочинство інакше сформулювало порядок перегляду судових рішень, які набрали законної чинності", - сказав він.

Зі слів Бойка, згідно з чинним на той момент законодавством, це рішення міг переглянути пленум Верховного суду, однак з організаційних причин пленум не відбувся до 28 червня. А вже після того, як 28 червня закінчилися дії перехідних положень Конституції, а Верховна Рада прийняла пакет законів так званої "малої судової реформи", порядок перегляду судових рішень, що набрали чинності, був змінений.

Бойко зазначив, що прокурор може поставити питання про перегляд тільки при наявності обставин, що "знову відкрилися". Голова ВСУ пояснив, що такими обставинами можуть бути встановлений прокуратурою факт фальсифікації винесеного вироку, або ж судове рішення було винесено на основі "злочинних дій учасників процесу, таких, як завідомо брехливі покази свідків".

Читайте також:

Генпрокуратура закрила одну зі справ Тимошенко
Відомство Потебенька зняло обвинувачення, висунені в адресу Юлії Тимошенко за фактом контрабанди валютних коштів. Зробити це Генпрокуратура вимушена була через те, що з 1 вересня в дію вступив новий Кримінальний кодекс України, згідно з яким за такі дії не передбачена кримінальна відповідальність, повідомив в суботу заступник генпрокурора Микола Обиход.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...