Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко у ролі Ноя

Середа, 19 вересня 2001, 23:28
Ющенко не облишає ідею об'єднати у "Нашу Україну" всю неліву і неСДПУ(О)шну частину вітчизняної політики. У вівторок фундатори блоку зустрічалися з Азаровим. "Поки що рано говорити про якісь підсумки", - відразу заспокоїв учасник переговорів Геннадій Удовенко. Також, за його словами, напередодні Ющенко особисто запросив приєднатися до консультацій представника Кучми у парламенті Романа Безсмертного.

Тим часом у коридорах Верховної Ради Безсмертному вже відвели роль у команді Ющенка – керівник передвиборчого штабу. Сам парламентський представник "гаранта" на запитання про свій вклад у майбутні перемоги найширшої коаліції за всю українську історію відповідає тільки двома порожніми за змістом і безапеляційними за інтонаціями реченнями: "Я зустрічаюся з Ющенком не частіше за інших, але чомусь коли зустрічається Безсмертний, то цьому надається особливе значення. Крапка".

Насправді, нічого дивного в такій увазі до постаті Безсмертного в інтер'єрі Ющенка немає – це речовий доказ того, про що останнім часом не говорить лише ледачий. Блок "Наша Україна" є "політичним проектом" адміністрації президента – у середу світло проливав політолог Володимир Полохало.

Хоча рішуче на захист Ющенка став Удовенко: "У мене немає відомостей, що президент нав'язує [Ющенку]. Він сам запрошує". За словами лідера НРУ, нинішня діяльність екс-прем'єра нагадує йому втілення минулорічної ідеї голови секретаріату Верховної Ради Коваля про створення блоку на базі утвореної після оксамитової революції парламентської більшості. "Я 40 років життя присвятив переговорам. Те, що відбувається зараз – абсолютно нормально",- вважає лідер НРУ. Серед тих, на кому випробовуються ющенківські таланти переконувати, Удовенко назвав вже традиційні "Солідарність", Федерацію профспілок, Аграрну партію. Також "роль Плюща дуже помітна" – за словами лідера НРУ, після зустрічі зі спікером він разом з Костенком "змінили думку про виборчий закон". "Ми готові з Іваном Степановичем вести переговори", - сказав Удовенко на можливе приєднання голови Верховної Ради до коаліції Ющенка.

Крім важковаговиків екс-прем'єру "на хвіст" намагаються впасти "зірки" – метеорити вже надто далеких галактик. Іноді на зустрічі-переговори зі створення блоку приходить (виявляється, є й така) Селянсько-демократична партія. З'являється об'єднання "Нова політика" депутатів Пухкала-Білоуса. При згадці прізвища Ющенка робить таємничий вираз обличчя лідер "Єдиної родини" Ржавський – у коментарі він обмежився словами про намір іти у неназваному блоці та пообіцяв, що на цих виборах його "потенціал буде затребуваний і реалізований".

Зате, здається, все іде до того, що поза кораблем Ющенка залишиться Народний Рух "за єдність" Бойка. Принаймні, до фракції НРУ його разом з товаришами Кречем і Філіпчуком назад не прийняли. За словами Удовенка, Народний Рух вимагає саморозпуску свого клону "за єдність", оскільки партія вже виконала свою функцію – УНР і НРУ після виборів задекларували злитися в одну структуру. А Бойко розпускатися не хоче, бо, каже Удовенко, "створив потужну структуру".

Поки ж у Ющенка є привід відсвяткувати другу історичну дату у довготривалій епопеї створення право-центристської коаліції. 15 липня на Говерлі було проголошено красиву назву блоку – "Наша Україна". Тепер, після двох місяців відмовчування і годування публіки проханнями зачекати тиждень-другий, Ющенко має другий інформаційний привід – створено міжфракційне об'єднання "Наша Україна". Головна мета – розкрутка політичного бренда, бо, за словами Тараса Чорновола, все рівно "останні два тижні фракції Рухів і "Реформи-конгрес" працюють спільно і разом вирішують, як голосувати з усіх питань". А тепер депутати з цих трьох фракцій, виступаючи у парламенті, представлятимуться саме як "міжфракційне об'єднання "Наша Україна". Створювати ж спільну фракцію НРУ, УНР і ПРП не наважилися – бо не хотіли втрачати комітети, та й право трьох виступів, хоч і від малих фракцій, краще, ніж один виступ, але і від найбільшої (після комуністів). Також у нинішньому варіанті фракції-"нашаукраїнці" не обов'язково мають голосувати однаково – хоча складно згадати, коли вони з принципових питань висловлювалися по-різному.

Тим часом джерела в партіях-фундаторах "Нашої України" розповіли про три формули, між якими вожді обиратимуть при формуванні першої п'ятірки блоку. Перша – Ющенко плюс лідери найголовніших партій. Друга – Ющенко плюс символи української нації (джерело назвало Миколу Амосова та Ліну Костенко – з ними ніби хтось на особистому рівні встиг порозмовляти). І третя формула – Ющенко плюс заштатні непомітні технічні виконавці. Мовляв, для того, щоб відтіняти і без того яскравого екс-прем'єра на фоні сірої маси.

Блок "Наша Україна" на чолі з Ющенком може зібрати не менше 20% голосів виборців на парламентських виборах в березні 2002 року, вважає соціолог Сергій Макеєв. На стільки ж голосів, за його розкладами, може розраховувати блок "Трудова Україна"–НДП–Партія регіонів. Крім того, "дуже реальною політичною силою" є партія "Єдність", очолювана Київським мером Олександром Омельченком – вона включиться у виборчу боротьбу для "перерозподілу ресурсу", вважає шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало. На його думку, всі ці три сили є "політичними проектами Банкової". "Омельченко повинен забрати голоси у блоків Віктора Ющенка і "Трудова Україна"-НДП-Регіони України". Разом з тим, на думку Полохала, підтримку суспільства і "реальні шанси" пройти до парламенту мають опозиційні структури, зокрема, Форум національного порятунку і Соцпартія України, передає Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...