До Пакистану перебралося понад 50 тисяч афганських біженців

Четвер, 20 вересня 2001, 14:38
Понад 50 тисяч біженців-афганців, рятуючись від можливих американських атак, нелегально перейшли на пакистанську територію за останні декілька днів. З кожною годиною їх число збільшується, незважаючи на те, що кордон офіційно закритий.

За неофіційною інформацією, в Пакистані осіло вже близько 3 мільйонів афганських громадян. Прес-секретар МЗС Пакистану Ріяз Мухаммад Хан визнав, що на кордоні зосереджено декілька сотень нових біженців. За його даними, зараз в Пакистані проживає 2,5 мільйонів афганців, причому більшість з них перебуває в Пакистані нелегально, без реєстрації і документів.

Напередодні, на спільній прес-конференції в Ісламабаді, керівництво представництв ООН заявило, що "регіону загрожує гуманітарна криза" в зв'язку з новим масовим виходом афганців. У той же час Комісія у справах біженців і особисто Генеральний секретар ООН Кофі Аннан просили уряд Пакистану відкрити кордон для тимчасово переміщених осіб, яким терміново потрібна гуманітарна допомога.

Тим часом Сполучені Штати рекомендують своїм громадянам найближчим часом не відвідувати Туркменістан. Ця середньоазіатська держава стала першою республікою СНД, яка, на думку Держдепартаменту, небезпечна для відвідування. Туркменістан має понад 740 км спільного кордону з Афганістаном, крім того, серед всіх республік СНД Туркменія найбільш лояльна до режиму талібів.

Зараз з Туркменістану відкликають другорядний персонал посольства США, а також родини дипломатів.

Канадська газета The Globe and Mail опублікувала список 16 держав, які названі можливими зонами конфлікту або "центрами підготовки терористів". Серед них фігурують всі середньоазіатські республіки, крім Киргизії, а також Грузія і Азербайджан. Список є частиною службової інструкції міграційного міністерства Канади, що приписує прикордонникам приділяти особливу увагу тим особам, які раніше побували в будь-якій з цих країн.

HTVRU.com

Читайте також:

* Список загиблих у США
* Усама бен Ладен згоден стати перед судом
* ТАЛІБИ ЗАКЛИКАЮТЬ БЕН ЛАДЕНА ДОБРОВІЛЬНО ПОКИНУТИ АФГАНІСТАН
* У американців два плани військової операції: блискавичний і дипломатичний
* США планують 10-річну війну з тероризмом

Події в США за 18-19 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування