"Вперше" з того трагічного дня...

Четвер, 20 вересня 2001, 19:05
Страшні атаки на Світовий Торговий Центр та Пентагон 11 вересня спричинили безліч трагічних "най- " і "вперше". Серед них:

НАЙБІЛЬША КІЛЬКІСТЬ ЖЕРТВ В ОДНОМУ ТЕРАКТІ: з кількістю у 5500 загиблих і пропалих безвісти, і таких, що вважаються загиблими, ці атаки лідирують як такі, що спричинили найбільшу кількість жертв серед усіх відомих досі терористичних актів.

НАЙБІЛЬША КІЛЬКІСТЬ НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ СЕРЕД ЗАГИБЛИХ: серед пропалих безвісти та загиблих – громадяни 47 країн, а 58 країн заявили, що дехто з їхніх громадян, що перебували 11 вересня в США, все ще не визнані загиблими.

НАЙБІЛЬША КІЛЬКІСТЬ РЯТІВНИКІВ ЗАГИНУЛА ПРИ ВИКОНАННІ СЛУЖБОВИХ ОБОВ'ЯЗКІВ: понад 300 пожежників і поліцейських все ще вважаються пропалими безвісти після обвалу веж-близнюків Світового Торгового Центру в Нью-Йорку. Це робить 11 вересня одним з найчорніших днів в історії рятувальних служб: лише трагедія, що сталася на Чорнобильській АЕС в Україні в квітні 1986 року, кількість жертв якої ніколи не була точно встановленою, могла бути ще більш катастрофічною для рятувальних служб.

ВПЕРШЕ КОМЕРЦІЙНИЙ ЛІТАК БУЛО ВИКОРИСТАНО ЯК ЗБРОЮ: атаки 11 вересня визначні ще й тим, що вперше комерційний літак, що був захоплений терористами, було використано як начинену пальним бомбу. Вперше терористам вдалося контролювати літак, перетворивши угін на атаку-самогубство.

ПЕРШИЙ ОДНОЧАСНИЙ УГІН ЧОТИРЬОХ КОМЕРЦІЙНИХ ЛІТАКІВ: 11 вересня вперше угонщикам вдалося одночасно захопити чотири літаки. В 1970 році бойовики групи "Палестинський Чорний Вересень" намагалися захопити 5 літаків, але їм вдалося встановити контроль лише над чотирма – і тільки за період у 3 дні.

ПЕРША ЖИВА ТРАНСЛЯЦІЯ ГОЛОВНОЇ ТЕРОРИСТИЧНОЇ АТАКИ: американське телебачення показало в прямому ефірі усьому світові катастрофу другого літака, що увігнався в Світовий Торговий Центр. 11 вересня також позначилося тим, що вперше трагедія, яка забрала життя тисяч громадян, транслювалася по телебаченню в прямому ефірі.

ВПЕРШЕ ЧАСТИНА МАНХЕТТЕНА БУЛА ЕВАКУЙОВАНА: сотні тисяч людей, що працюють чи мешкають на південь від 14-ої вулиці Манхеттена, були евакуйовані після атак. Нью-Йорк, місто, що ніколи не засинає, перетворився на місто мертвих.

ПЕРШЕ ПОВНЕ ЗАКРИТТЯ КОМЕРЦІЙНИХ ПОВІТРЯНИХ СПОЛУЧЕНЬ В США: рішення Адміністрації Федеральної Авіації призупинити повітряне сполучення 11 вересня призвело до закриття 451 аеропорту на всій території Сполучених Штатів.

НАЙДОВША ПЕРЕРВА НА УОЛЛ-СТРІТ З 1933 РОКУ: Нью-йоркська фондова біржа Nasdaq була зачинена з 11 по 17 вересня – найтриваліша перерва в роботі світової фінансової столиці з 1933 року, коли президент Франклін Д. Рузвельт наказав закрити Уолл-Стріт з 6 по 14 березня. Це закриття сталося в період Великої депресії, яка спричинили обвал фондового ринку у 1929 році.

ВПЕРШЕ НАТО ЗВЕРНУВСЯ ДО СТАТТІ 5 СВОЄЇ УГОДИ: вперше за свою історію Північно-Атлантичний Альянс звернувся до статті 5 своєї Вашінгтонської угоди, укладеної у квітні 1949 року. Стаття 5 обумовлює військову атаку проти одного з членів НАТО як атаку проти всіх. 12 вересня Генеральний Секретар НАТО Лорд Робертсон сказав, що "союзники НАТО вживатимуть таких заходів, які вважатимуть за потрібне, включаючи застосування сили", проти тих, хто здійснив ці атаки.

ВПЕРШЕ ДЕНЬ ЖАЛОБИ В УСЬОМУ ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ: всі держави-члени ЄС оголосили 14 вересня, п’ятницю, днем жалоби на знак солідарності зі Сполученими Штатами. Європейці о 10.00 GMT провели 3 хвилини мовчання в пам’ять про жертв атак проти США.


* "Вперше" з того трагічного дня...
* Буш відмовляється від пропозицій духовенства Афганістану
* УКРАЇНА НЕ ОТРИМУВАЛА ВІД США ЗАПИТИ НА НАДАННЯ АВІАПРОСТОРУ
* Терористи спеціально обирали літаки і рейси
* Бен Ладен не зможе поїхати з Афганістану відразу, кажуть у "Талібані"*
* Пентагон спростовує розбіжності в зв'язку з військовою операцією
* ВЖЕ ВІДОМО, ЩО АМЕРИКАНЦІ БОМБИТИМУТЬ В АФГАНІСТАНІ
* Пакистанська преса публікує розцінки за вбивство американців
* Інтернет був помічником терористів
* До Пакистану перебралося понад 50 тисяч афганських біженців
* Список загиблих у США
* Усама бен Ладен згоден стати перед судом
* ТАЛІБИ ЗАКЛИКАЮТЬ БЕН ЛАДЕНА ДОБРОВІЛЬНО ПОКИНУТИ АФГАНІСТАН
* У американців два плани військової операції: блискавичний і дипломатичний
* США планують 10-річну війну з тероризмом

Події в США за 18-19 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News